Uniunea Europeana a ajuns miercuri la un acord asupra proiectului de "carte albastra", pentru a atrage muncitorii calificati din tarile in curs de dezvoltare, dupa modelul "green card"-ului american, a anuntat presedintia franceza a UE, citata de Reuters

Cehia si Bulgaria au anuntat ca sustin proiectul, in cadrul unei reuniuni a ambasadorilor tarilor UE de la Bruxelles, ceea ce va permite adoptarea definitiva a proiectului la sfarsitul lunii noiembrie, de catre ministrii europeni pentru imigratie, transmite AFP.

Cartea albastra, care va fi valida pe o perioada de maximum patru ani, va permite obtinerea mai rapida de permise de munca pentru candidati si va simplifica procedurile pentru reintregirea familiei, explica Reuters. In plus, cei care primesc acest permis vor putea primi mai usor locuinte de stat si drept de rezidenta pe termen lung. Cartea mai are scopul de a face blocul european mai competitiv in lupta cu Statele Unite si cu alte societati occidentale, pentru atragerea de specialisti in tehnologie si personal medical din tarile in curs de dezvoltare, domenii in care deficitul de forta de munca este din ce in ce mai mare.

Muncitorii straini calificati reprezinta 1,7% dintre imigrantii care lucreaza in UE, fata de 9,9% in Australia, 7,3% in Canada si 3,2% in Statele Unite, potrivit informatiilor UE.

Analistii considera ca proiectul cartii albastre nu va fi suficient pentru a atrage muncitori cu o calificare inalta si a concura cu "green card"-urile americane, pentru ca acorda acces intr-un singur stat si nu o mobilitate libera pe piata unica europeana.

Dupa 18 luni in care lucreaza intr-un singur stat membru UE, avand carte albastra, un imigrant se poate muta cu familia pentru a lucra in alt stat european, dar va trebui sa aplice pentru o noua carte inca o data, in prima luna de la sosire. Aceasta prevedere a fost ceruta de tarile care sunt hotarate sa isi pastreze suveranitatea nationala asupra pietei muncii, asa cum este cazul Germaniei.

Cartea albastra anuleaza majoritatea avantajelor pe care le ofera un proiect pentru intreaga UE, pentru ca, nefiind valabila pe toata suprafata Uniunii, ofera acces la o piata mult mai mica si ofera mai putine oportunitati, considera Jakob von Weizsaecker, de la centrul de politici economice Bruegel, de la Bruxelles. "Este in mod clar un pas in directia buna, dar nu ma astept sa fie un mare succes, pentru ca, daca il compari cu Statele Unite, un document asemanator ofera acces pe intreaga piata americana", a adaugat specialistul german in piata muncii.

Cartea albastra va fi acordata muncitorilor care au calificare inalta si care au obtinut un contract pentru un salariu anual de cel putin 1,5 ori mai mare decat salariul mediu in statul european respectiv. Totusi, cifra poate scadea la de 1,2 ori salariul mediu in sectoarele cu lipsa acuta de forta de munca.

Guvernele pot refuza sa acorde carti albastre din cauza problemelor de pe piata muncii sau atunci cand numarul imigrantilor permis de tara respectiva este depasit.

Noul proiect intra in aplicare la 30 de luni dupa ce ministrii UE o vor dezbate, in saptamanile urmatoare, a anuntat un oficial UE. Amanarea a fost ceruta de noile state membre, cum este Cehia, care au insistat ca mai intai sa fie inlaturate limitele impuse propriilor cetateni de a lucra liber in Uniune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.