Aproximativ 80 de americani vor contribui la misiunea europeana de politie si justitie din Kosovo, prima participare a Statelor Unite la o operatiune a Uniunii Europene, in baza unui acord semnat astazi la Bruxelles, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
"Este prima data cand americanii iau parte la o astfel de misiune europeana. Sper ca acest lucru va crea un precedent pentru cooperarea viitoare dintre Statele Unite si UE", a declarat secretarul de stat adjunct insarcinat cu afaceri europene Daniel Fried.

Participarea Washingtonului "subliniaza viziunea impartasita de Europa si de Statele Unite de a lucra impreuna pentru a sustine dezvoltarea Kosovo", a adaugat el.

Aproximativ 80 de americani, in special politisti, dar si cativa judecatori si procurori, urmeaza sa fie operationali incepand de la inceputul lunii decembrie, potrivit diplomatilor. Majoritatea se afla deja la fata locului, in cadrul misiunii UE in Kosovo, prezenta din 1999, potrivit unei surse diplomatice europene.

Cele 27 de state membre UE au hotarat in luna februarie sa desfasoare o misiune europeana in Kosovo, pentru a insoti independenta fostei provincii sarbe, declarata in 17 februarie. Dar desfasurarea misiunii a intarziat, in special din cauza obstacolelor ridicate de Serbia si Rusia, care se opune independentei.

Pana in prezent, numai 500 din totalul de 2.000 de politisti, judecatori si vamesi europeni si 200 din cei 1.000 de asistenti kosovari sunt operationali, potrivit unei surse europene.

UE spera ca misiunea va putea incepe efectiv in luna decembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.