Conflictul din Caucaz a dovedit ca orice conflict inghetat pot fi reactivat in orice moment, amenintand securitatea regionala, a declarat, miercuri, la Constanta, presedintele Traian Basescu, subliniind faptul ca Marea Neagra trebuie sa devina un spatiu de reala cooperare, potrivit NewsIn.
"In vara acestui an, cele mai mari temeri ale noastre cu privire la amenintarile la adresa securitatii regionale au fost confirmate. Conflictele inghetate au redevenit punctul nevralgic al unei regiuni care se afla in pragul unor evolutii imbucuratoare in ceea de priveste dezvoltarea democratica si cresterea economica. Scutul democratiei nu a fost suficient pentru a apara unul dintre statele regiunii, Georgia, de secesiune", a afirmat presedintele Traian Basescu, prezent la Constanta la o intalnire de lucru cu tema "Securitate sporita in regiunea Marii Negre - oportunitati, initiative si instrumente", organizata de Fundatia Konrad-Adenauer-Stiftung Romania.

Seful statului a subliniat faptul ca Marea Neagra are o importanta deosebita pentru stabilitatea in regiune. "In viziunea noastra, Marea Neagra trebuie sa devina un spatiu de reala cooperare, in cadul unui proces multilateral, sprijinit de partenerii nostri europeni si de partenerii euro-atlantici. Sprijinim si incurajam orice parteneriat care raspunde nevoii de cooperare dincolo de frontiere si care poate contribui la promovarea pacii, stabilitatii, prosperitatii in regiune”, a spus presedintele.

El a explicat faptul ca evolutiile din Georgia demonstreaza faptul ca orice conflict inghetat pot fi reactivat in orice moment si a adaugat ca, in ultimii ani, nu au existat progrese importante in negocieri. "Dezvoltarile de la inceputul lunii august au constituit faza acuta in care s-a ajuns la folosirea fortei de catre un stat impotriva altui stat. Asa-numitele conflicte inghetate au fost mentinute intr-un regim de stagnare aparenta, fiind, in fapt, un mijloc de presiune permanent asupra statului pe al carui teritoriu se afla, fie ca este vorba de Republica Moldova, de Georgia, de Armenia sau de Azerbaidjan. In Transnistria, Osetia de Sud, Abhazia sau Nagorno-Karabah au avut loc confruntari armate, urmate de acorduri de incetare a focului, dupa care, timp de 14-16 ani, nu au mai existat progrese importante in negocieri”, a mai spus Basescu.

Presedintele a precizat ca subiectul conflictelor inghetate trebuie readus in atentia consiliului de Securitate al ONU, astfel incat toate statele sa-si poata exprima punctul de vedere, iar solutia sa fie unanim acceptata. "Urmare a consultarilor pe care le-am avut cu sefii de stat din regiunea Marii Negre, in luna august, am propus ca subiectul conflictelor inghetate sa fie readus in atentia consiliului de Securitate al ONU, astfel incat toate statele sa-si poata exprima punctul de vedere, iar solutia sa fie unanim acceptata. Un alt punct esential al solutiei, din punctul nostru de vedere, este ca mecanismele de mentinere a pacii sa fie dezghetate. Aceasta in sensul schimbarii componentei acestora", a mai spus Basescu.

Seful statului a apreciat ca Uniunea Europeana poate avea un rol important in securizarea regiunii. "Daca mecanisme internationale precum OSCE si ONU nu pot gestiona situatia corespunzator, este momentul ca alte organizatii internationale sau regionale sa se implice, asa cum este cazul UE. Exemplul Georgiei este edificator in acest sens. Sunt sigur ca misiunea de monitorizare din Georgia se va dovedi a fi un success si imi exprim speranta ca exemplul sau va fi extrapolate catre Transnistria de exemplu. Ne putem gandi la o misiune a UE care ar permite dislocarea de observatori care sa se adauge celor ai OSCE deja prezenti in vederea securizarii regunii si solutionarii problematicii distrugerii armamentelor mostenite de la Uniunea Sovietica", a afirmat Traian Basescu.

Seful statului a propus organizarea unei misiuni de distrugere de armament in Transnistria. "In conditiile in care Federatia Rusa afirma ca nu poate sa retraga toate armamentele din Transnistria, putem sa organizam o misiune de distrugere a acestor armamente chiar in Transnistria. De ce sa le mai transportam? UE beneficiaza de o serie de atuuri incontestabile ca prestigiul politic, furnizor generos de asistenta, capacitate de reconstructie post-conflict, instrumente precum politica europeana de securitate si aparare si politica externa de securitate comuna pe care le poate utilize pentru rezolvarea conflictelor si stabilizarea regiunii", a mai spus presedintele.

La dezbaterea “Viitorul cooperarii in Marea Neagra”, organizata de Fundatia Konrad Adenauer, participa experti si reprezentanti ai Bundestag-ului, ai KAS si politicieni din statele riverane Marii Negre - Bulgaria, Georgia, Federatia Rusa, Romania, Ucraina si Turcia.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.