Guvernul irakian a decis marti, in unanimitate, sa aduca schimbari la proiectul de acord in negociere cu Washingtonul de noua luni si care prevede ca pana la sfarsitul lui 2011 sa se incheie prezenta americana din Irak, relateaza AFP, conform NewsIn.
La Washington, secretarul apararii, Robert Gates, a avertizat ca lipsa unui acord rapid cu Bagdadul pe tema prezentei militare americane va avea "consecinte dramatice".

Guvernul premierului Nurik al-Maliki "a decis in unanimitate ca modifcarile sunt necesare pentru a se permite ca acest text sa fie acceptabil la nivel national", a declarat purtatorul de cuvant Ali al-Dabbagh.

Guvernul, care a studiat patru ore cele 31 de articole ale textului negociat din februarie, le-a cerut ministrilor sa prezinte "sugestii pentru ca ele sa fie incluse in negocierile cu americanii", potrivit sursei.

Guvernul trebuie sa aprobe textul inainte de a-l transmite Parlamentului, care l-ar putea ratifica sau respinge cu majoritate simpla. Ministrul irakian de externe, Hoshyar Zebari, a spus ca Parlamentul nu se va pronunta pe tema proiectului de acord inainte de prezidentialele americane din 4 noiembrie.

Potrivit televiziunii irakiene al-Charqia, ministri apartinand celor doua partide principale sunnit si siit, Frontul Intelegerii nationale si Alianta unificata irakiana, au depus eforturi pentru a impune ideea unor schimbari.

Acordul, numit SOFA (Status of forces agreement), vizeaza sa dea un cadru legal prezentei militare americane in Irak, care expira la 31 decembrie de sub mandatul ONU. Divergentele, mai ales pe tema calendarului de retragere a trupelor si imunitatea soldatilor si civililor americani, intarzie semnarea sa.

Proiectul de acord prevede incheierea prezentei militare americane prin retragerea totala a trupelor pana la sfarsitul lui 2011 si permite justitiei irakiene sa judece soldatii americani acuzati de crime grave comise in afara bazelor si misiunii lor. El mai prevede ca irakienii sa poata cere mentinerea trupelor americane pentru antrenarea armatei irakiene dincolo de aceasta data.

In stadiul actual, Maliki nu este asigurat ca va obtine majoritatea simpla de 138 de voturi din totalul de 275 pentru aprobarea textului de catre Parlament.

Kurzii, care dispun de 53 de voturi, au spus deja ca vor sustine proiectul. Grupurile parlamentare sunnite si-au exprimat rezerve, iar partidele siite au vorbit despre divergente. Sustinatorii liderului radical Moqtada Sadr se opun acordului, in timp ce grupurile mai apropiate de putere il sustin.

"A venit momentul. Mai sunt doar doua alternative: SOFA sau un nou mandat ONU, dar acum nu avem siguranta ca vom obtine ce dorim revenind la ONU. Este un acord bun, si pentru noi si pentru ei", a declarat secretarul american al apararii, Robert Gates. Anterior, seful Statului Major interarme, amiralul Michael Mullen, a avertizat Irakul ca se expune unor "pierderi "semnificative", daca nu semneaza acordul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.