Campania de sustinere a scriitorului Italian Roberto Saviano caruia mafiotii italieni i-au promis moartea pana de Craciun, a luat proportii uriase. Mii de oameni trimit mesaje de sustinere, semneaza petitii de incurajare si de protest impotriva amenintarilor lansate de mafie.

Tanarul jurnalist raspunde miilor de sustinatori si a publicat pe site-ul sau, Scrisoare patriei mele. "Trebuie sa gasim forta de a provoca schimbarea. Acum sau niciodata", incurajeaza Roberto Saviano pe siteul sau oficial, care zilele acestea a inregistrat un record de accesari, fiind cel mai vizitat site din Italia, potrivit La Repubblica.

"Va ajunge sa spuneti <<nu fac nimic rau sunt un om bun>> pentru a va amagi ca sunteti inocenti? Lasati stirile sa treaca pe langa voi, fara sa va atinga la suflet, ca o adiere deasupra pielii. Oricum mereu a fost asa, sau nu? Sau lasati in seama asociatiilor, militantilor, jurnalistilor si a altora misiunea de a denunta, lucru care va aduce liniste? E linistea aia care va face sa mergeti la culcare nefericiti, dar totusi impacati? Chiar va multumiti cu atat?", sustine Saviano in scrisoarea sa.

In acest timp, primeste mii de mesaje de sustinere din toata lumea. Un grup care a creat asemeni altora o pagina speciala pentru Saviano pe Facebook, propune mobilizare nationala in Italia impotriva camorrei.

"Roberto traieste o perioada teribila a vietii sale, terorizat de o continua groaza ca in orice moment i se poate intampla ceva foarte rau familiei sale. Roberto nu mai este liber sa isi traiasca viata asemeni oricarui tanar de 28 de ani. Data si locul manifestatiei nu au fost inca stabilite. Suntem aici pentru a discuta si pentru a lua o decizie in acest sens", sta scris pe pagina de Facebook dedicata lui Saviano.

Italienii organizeaza mitinguri de protest si incurajeaza revolta impotriva mafiei. In data de 25 octombrie, in orasul Orvieto va fi organizata o "Noapte alba pentru rezistenta si solidaritate", moment in care va avea loc o lectura publica a cartii Gomorra. In aceeasi zi, la Roma va a vea loc mitingul intitulat "Mii de voci pentru Saviano".

Si Asociatia Studentilor Napoletani care lupta impotriva camorrei, organizeaza in data de 27 octombrie o manifestatie in fata Institutului pentru Studii Orientale din Napoli.

De asemenea, petitia publicata de cotidianul La Repubblica, a inregistrat pana in acest moment mii de semnaturi, carora li s-au alaturat adeziunile a zeci de personalitati, scriitori, laureati ai premiului Nobel printre care Dario Fo, Mikhail Gorbaciov si Jose Saramago. "Semneaza si tu, suntem alti 130.000", incurajeaza ziarul in acest moment, in timp ce marile cotidiene ale lumii au scris de asemenea despre Saviano, despre pericolul caruia ii este expus si care reprezinta in acelasi timp un atentat la libertatea fiecaruia dintre noi.

"Acesta nu este doar un caz politienesc. Este o problema de democratie. Siguranta si libertatea lui Saviano privesc siguranta oricarui cetatean, iar campania de strangere de semnaturi devine o lupta pentru valorile democratice, pentru ca in Europa anului 2008, este inadmisibil sa se intample aceste lucruri"
, concluzioneaza La Repubblica.

Interviu cu Roberto Saviano - "Camorra este o problema Europeana"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.