Presedintele in exercitiu al Consiliului European, Nicolas Sarkozy, a pledat din nou marti, in Parlamentul European, pentru cautarea unei anumite "flexibilitati" care sa permita respectarea obiectivelor si calendarului de adoptare a planului european pentru clima, transmite AFP, potrivit NewsIn.
"Trebuie sa gasim caile si mijloacele de a fi flexibili, respectand cele doua linii rosii - obiectivele si calendarul", a declarat Sarkozy in fata europarlamentarilor reuniti la Strasbourg.

"Avem deci la dispozitie cateva saptamani pentru a-i convinge pe unii dintre partenerii nostri, ale caror preocupari le inteleg", a adaugat el. "Nu exista conditiile unui compromis, daca nu intelegi ce spun cei care nu sunt de acord cu tine", a subliniat el.

Liderii europeni au confirmat la summitul european de saptamana trecuta ca planul european de combatere a schimbarii climatice ar trebui adoptat de Consiliul European din 11 si 12 decembrie, in pofida criticilor mai multor tari, precum Italia si Polonia.

UE si-a fixat obiectivele de a reduce cu 20% emisiile de gaze de sera, de a-si acoperi 20% din consumul de energie din surse regenerabile si de a economisi 20% din energia pe care o consuma, obiective reafirmate dupa reuniunea ministrilor mediului de luni. Pentru a realiza aceste obiective, industria grea din Uniunea Europeana trebuie sa isi reduca cu 21% din emisiile de CO2 fata de nivelul din 2005, iar fiecare tara trebuie sa indeplineasca obiective nationale vizand reducerea cu 10% a emisiilor din transport, agricultura, incalzirea cladirilor si tratarea deseurilor.

"Daca Europa nu face aceste eforturi, sansele noastre de a convinge restul lumii ca trebuie sa avem grija de planeta sunt nule", a subliniat presedintele francez. "Daca Europa nu adopta o atitudine exemplara, nu va fi ascultata si respectata, si daca nu facem acest lucru, nimeni nu o va face in locul nostru si vom rata aceasta intalnire cu istoria", a spus Sarkozy.

De asemenea, planul european de combatere a schimbarii climatice risca, din cauza costului sau, sa determine intreprinderile italiene sa isi mute productia in alte tari, a avertizat marti ministrul mediului Stefania Prestigiacomo, intr-un interviu acordat cotidianului Il Sole-24 Ore.

"Riscul principal este delocalizarea si chiar tari precum Germania au ridicat aceasta problema", a spus ea, afirmand ca "toate sectoarele manufacturiere sunt amenintate".

Italia este una dintre tarile cele mai reticente la planul energie-clima al Uniunii Europene.

Potrivit lui Prestigiacomo, UE va trebui sa dea dovada de "mai multa flexibilitate pentru a obtine rezultate semnificative pentru mediu, dar la cel mai mic pret".

"Pentru a ajunge la o solutie echitabila, va fi nevoie de un acord global, care cuprinda si tarile concurente non-europene", a apreciat ministrul italian.

Italia apreciaza ca aceste masurile UE vor costa industria sa circa 18 miliarde de euro pe an, o cifra inacceptabila pentru Roma din cauza crizei financiare si economice mondiale.

Comisia Europeana contesta aceste date si a acceptat luni, la finalul reuniunii ministrilor mediului de la Luxemburg, crearea unui grup de lucru cu expertii italieni pentru a verifica toate aceste cifre.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.