O parte a angajatilor din justitia spaniola au facut greva in aceasta dimineata, din cauza sacntiunilor adoptate impotriva unui judecator si a unei secretare care au dat o pedeapsa mult prea mica unui pedofil, informeaza NewsIn

Uciderea lui Mari Luz Cortes, o fetita de origine roma de la Huelva, de catre un pedofil recidivist care ar fi trebuit sa fie incarcerat pentru mult timp, declansase tulburare si indignare in Spania in luna martie a anului trecut. Cazul a pus intr-o situatie dificila Guvernul socialist al lui Jose Luis Rodriguez Zapatero, care a promis "sa stabileasca responsabilii". Criminalul nu a primit decat cinci ani de inchisoare. Drept urmare, magistratul care a dat aceasta sentinta si secretara sa, au fost sanctionati in septembrie pentru "pasivitatea" lor in cazul pedofilului condamnat in total la cinci ani de inchisoare cu executare.

Justitia spaniola a suspendat-o in septembrie pe secretara timp de doi ani, iar judecatorul a primit o amenda de 1.500 de euro. Cei doi s-au aparat invocand cantitatea foarte mare de munca si resursele de personal reduse.

Margarita Martinez, purtator de cuvant al uneia dintre cele doua organizatii de secretari judiciari care a convocat greva de sustinere a magistratului, a subliniat ca tribunalele spaniole s-au saturat sa fie in permanenta afectate de o lipsa de mijloace. Greva este "necesara pentru ca este timpul ca cetatenii sa isi dea seama de precaritatea resurselor pe care le are justitia", a declarat Martinez, purtatoarea de cuvant al Uniunii progresiste a secretarilor judiciari (UPSJ).

Greva "raspunde unor motivatii corporatiste", a criticat pe de alta parte Ministerul Justitiei intr-un comunicat, subliniind ca acest protest "coincide cu o sanctiune de doi ani de suspendare decisa in cazul unei secretare judiciare din Sevilla".

Secretarul de stat pentru justitie Julio Perez a criticat in aceeasi masura grevistii, care resping principiul "unei sanctiuni impotriva cuiva care a facut o greseala".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.