Ministrul saudit de interne, printul Nayef ben Abdel Aziz, a anuntat luni seara ca 991 de persoane vor fi judecate in dosare legate de terorism, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
"Am inceput sa deferim justitiei 991 de persoane in cazul carora au fost emise actele de punere a lor sub acuzare", a declarat printul Nayef, citat de agentia oficiala SPA. Aceste persoane sunt acuzate de comiterea unor acte de terorism in Arabia Saudita incepand din data de 12 mai 2003, cand a debutat un val de atentate.

"Dosarele vor fi examinate in etape" de catre justitie, a adaugat ministrul, fara a preciza data inceperii proceselor, primele de acest gen de la declansarea valului de atentate care au lovit aceasta tara in special in perioada 2003-2004, majoritatea fiind revendicate de reteaua terorista al-Qaida.

Printul Nayef a prezentat un bilant al atentelor, cel mai complet oferit pana acum de autoritatile saudite, precizand ca 74 de membri ai fortelor de securitate au fost ucisi, iar alti 657 raniti. Aceste atacuri s-au soldat cu 90 de morti si 439 de raniti in randul civililor, fie ca erau sauditi sau cetateni straini, a adaugat el.

Fortele de securitate au prevenit, pe de alta parte, comiterea a peste 160 de operatiuni teroriste, a spus printul Nayef, precizand ca este dificila intocmirea unui bilant al pagubelor materiale.

In actiunile lor impotriva autorilor acestor atentate, fortele de securitate au confiscat, potrivit sursei citate, trei tone de explozibil si mai mult de 25 de tone de produse care ar fi putut ajuta la fabricarea bombelor.

Organizatia de aparare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) afirma intr-un comunicat dat publicitatii marti ca i-a scris sefului diplomatiei saudite, printul Saud al-Fayçal, cerandu-i ca un proces de o asemenea amploare sa poata fi urmarit de "observatori neutri". HWR este ingrijorata de absenta unui cod penal scris in Arabia Saudita, care aplica legea islamica, sharia.

Autoritatile saudite au retinut pana acum, de-a lungul anilor, pana la 3.000 de suspecti fara ca acestia sa fie pusi sub acuzare in mod oficial sau sa aiba acces la un avocat.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.