Statele membre NATO au pareri diferite in ceea ce priveste angajamentul politic in Afganistan, a declarat luni un comandant al Aliantei, vorbind despre campania de aproape sapte ani impotriva talibanilor ca fiind lipsita de coerenta, relateaza NewsIn.

Vorbind despre mai mult de 70 de "clauze" care au oferit tarilor un drept de veto in legatura cu unele operatiuni si despre faptul ca solicitarile de trupe raman in continuare nerespectate, generalul John Craddock a declarat ca operatiunea a fost "deraiata". "Demonstram o determinare politica ce este, in opinia mea, uneori divergenta", a declarat Craddock, general american si Comandantul NATO pentru Europa, intr-un discurs sustinut la Londra. "Aceste divergente politice impiedica progresele in operatiune si pun sub semnul intrebarii relevanta actiunilor Aliantei in secolul XXI", a spus el.

Trupele NATO se afla in Afganistan sub mandat ONU. Mandatul a limitat initial operatiunile la zona Kabul, insa in 2003 a fost extins pentru a se oferi Aliantei un rol mai amplu in sustinerea guvernului afgan in intreaga tara. In conditiile in care insecuritatea se extinde in Afganistan, trupele NATO au fost atrase treptat in operatiuni tot mai periculoase, ceea ce a descurajat unele tari sa se implice mai mult.

Craddock a declarat pentru postul de televiziune britanic Sky News ca sunt necesari mai multi militari britanici in provincia Helmand, insa numarul exact al acestora nu a fost stabilit. "Va depinde de comandantul de pe teren, insa cred ca situatia din provincia Helmand este critica", a spus el. "Aceasta este zona-cheie pentru productia de mac, aceeasi pentru insurgenta". Insecuritatea a facut fermierii sa se orienteze de la productia de hrana la cea de opiu, o productia care finanteaza si insurgenta talibanilor. In provincia Helmand s-a realizat aproape jumatate din productia mondiala de opiu din 2007.

Craddock a declarat pentru postul de televiziune Sky News ca reconstructia si dezvoltarea tarii se desfasoara incet si ca sunt necesare actiuni mai coerente. "Nu cred ca suntem invinsi, insa nu castigam suficient de rapid", a declarat el. "Securitatea este intr-un punct de rascruce. Guvernarea s-a blocat".

In discursul sau, Craddock a sustinut pozitia exprimata de comandantul britanic din Afganistan, Mark Carleton-Smith, potrivit caruia talibanii nu pot fi invinsi, iar militantii trebuie sa fie atrasi intr-un dialog. "Comentariile lui sunt in general in linia celor ale liderilor militari si politici... Conflictul din Afganistan nu poate fi castigat doar prin mijloace militare", a spus Craddock, comandantul operational al NATO. "Comunitatea internationala trebuie sa fie unita, intr-o pozitie coerenta, in Afganistan. Eforturile actuale sunt diferite in timp si spatiu", a precizat el.

Cele 26 de state membre NATO au circa 50.000 de militari in Afganistan, insa comandantii spun ca mai au nevoie de cel putin 12.000. Majoritatea statelor NATO sunt reticente in a se implica mai mult.

Afganistanul este considerat acum mai problematic decat Irakul, avand in vedere ca talibanii devin tot mai abili in organizarea de ambuscade si atacuri cu bombe. Totusi, in Afganistan sunt mai putini militari decat in Irak, tara al carei teritoriu este mai mic decat cel afgan


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.