In 1939, Iosif Stalin a promis mobilizarea a peste un milion de soldati sovietici la granita Poloniei cu Germania, daca Anglia si Franta s-ar fi alaturat unei aliante antinaziste.

Potrivit “The Telegraph”, acestea au fost datele revelate in urma declasificarii unor documente care au fost tinute secrete pentru aproape sapte decenii. Fostul lider sovietic a ordonat comandantilor sai militari sa fie pregatiti pentru desfasurarea de trupe la granita polono-germana daca Parisul si Londra s-ar fi decis sa faca, impreuna cu Moscova, o alianta impotriva Germaniei naziste.

Realizarea unui astfel de acord ar fi putut da un curs complet diferit istoriei secolului XX. Daca aceste doua mari puteri europene ar fi dat curs propunerii lui Stalin, acesta n-ar mai fi incheiat cu Hitler acordul care i-a permis celui din urma sa atace statele vecine Germaniei.

Oferta a fost facuta de o delegatie militara sovietica in timpul unei intalniri la Kremlin cu ofiteri britanici si francezi de rang inalt, la 15 august 1939, cu doar doua saptamani inainte de atacul german asupra Poloniei care a declansat Al Doilea Razboi Mondial.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.