Schimbarea climatica se intampla mai repede decat au prezis liderii lumii, potrivit unui raport WWF realizat luni, in care se cere UE sa actioneze mai repede.
“Este clar ca schimbarea climatica are deja un impact mai mare decat multi oameni de stiinta au anticipat, astfel incat este vital ca liderii europeni sa-si adapteze raspunsurile la situatia internationala, iar actiunile lor sa fie mai ambitioase”, a declarat Jean-Pascal van Ypersele, professor de climatologie la Universitatea Louvain din Belgia si noul vicerpresedinte al Departamentului care se ocupa de schimbarea climatica din cadrul ONU, potrivit EUobserver.

Raportul WWF arata ca schimbarea climatica s-a accelerat in ultimul an, asteptandu-se ca nivelul apelor sa creasca deoarece ghetarii se topesc din ce in ce mai repede, iar situatia devine din ce in ce mai riscanta.

Acest lucru poate sa puna in pericol vara polara, care s-ar putea sa dispara intre 2013 si 2040, ceea ce WWF insista ca nu trebuie sa se intample in “mai mult de un million de ani”, si a dus deja la o reducere semnificativa a recoltei de hrana.

“Datorita incalzirii globale, straturile de ozon din timpul verii ajung sa fie similare cu cele din vara lui 2003, cand 35000 de persoane din Europa au murit din cauza caldurii. Arsita va fi prezenta in Anglia, Belgia, Germania si Franta”, scrie in raport.

"Riscul de inundatii va fi creste si va afecta mai mult de doua milioane de oameni din noua state”, mai adauga raportul.

De asemenea, ecosistemele marine se vor schimba in Marea Baltica si Marea Nordului, dar si in Mediterana.

Schimbarea climatica va avea un impact negative asupra sanatatii umane, a agriculturii si pescuitului, avertizeaza studiul WWF.

Raportul WWF cere Uniunii Europene sa actioneze rapid si sa ia decizii urgente la intalnirea ministrilor mediului de luni. WWF considera ca toate masurile luate de UE sunt la momentul actual insuficiente, iar nivelul poluarii trebuie neaparat scazut. Comunitatea europeana incearca sa implementeze cat mai multe modalitati de folosire a energiei regenerabile si de scadere a emisiilor de CO2.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.