Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, in Siria, ca Iranul este obligat la transparenta in relatia cu comunitatea internationala in chestiunea nucleara, pentru a indeparta suspiciunea ca programul sau nuclear are si valente militare, potrivit NewsIn.
Seful statului roman a facut aceasta declaratie dupa convorbile pe care le-a avut cu Bashar Al-Assad, presedintele Republicii Arabe Siriene, cu care a abordat si subiectul Iran. Basescu a precizat ca punctul de vedere al Romaniei este ca orice stat are dreptul sa-si dezvolte programe nucleare civile, dar "are obligatia la transparenta".

"Apreciez ca orice stat are dreptul sa-si dezvolte programe nucleare civile, deci acest drept il are si Iranul. In acelasi timp precizez ca Iranul are obligatia la transparenta in relatia cu comunitatea internationala pentru a indeparta orice suspiciune ca programul nuclear al Iranului are si valente militare. As concluziona spunand ca Iranul are obligatia sa fie transparent cu autoritatile internationale, cu agentia nucleara de la Viena", a precizat presedintele.

Traian Basescu efectueaza luni si marti o vizita oficiala in Siria la invitatia omologului sau Bashar Al-Assad. Luni dimineata presedintele af ost primul la Palatul Poporului din Damasc, sediul Presedintiei Siriene. Dupa convorbirile tete-a-tete dintre cei doi presedinti au avut loc convorbiri oficiale intre cele doua delegatii. Programul mai include o intalnire cu presedintele Consilului de Ministri, Mohammed, Naji Otri, cu presedintele parlamentului sirian Mahmoud al Abrash, precum si cu reprezentantii comunitatii romane din Siria.

Cooperarea economica, inclusiv cea energetica, dar si situatia din Orientul Mijlociu, au constituit principalele teme de discutie dintre presedintele Traian Basescu si omologul sau sirian Bashar Al-Assad.

Traian Basescu a declarat, la finalul intrevederii, ca intre Romania si Siria exista multiple posibilitati de cooperare economica, inclusiv in domeniul energetic."Am abordat subiectul securitatii energetice in contextul dorintei Romaniei de a-si asigura aprovizionarea alternativa cu hidrocarburi", a spus Basescu amintind ca Romania este parte a proiectului Nabucco.

Rugat de jurnalistii romani sa detalieze asupra modalitatiilor concrete de colaborare pe aceste subiect, presedintele a precizat ca in acest moment pe teritoriul sirian este in curs de finalizare un gazoduct care transporta gaze din Egipt catre Turcia. "Romania e una dintre tarile care sustine ca proiectul Nabucco poate fi aprovizionat cu gaze din zona Caspica, din Iran si din Egipt", a adaugat el, fara a da alte detalii.

Basescu a precizat insa ca zonele de cooperare intre Romania si Siria sunt "mult mai largi". Seful statului a spus ca cele doua tari au identificat oportunitati comune de afaceri in domenii precum: petrol si gaze, agricultura, comunicatii si IT, constructii, transporturi si contructii pe cai ferate.

Basescu a amintit ca Romania are o traditie a investitiilor in Siria "fie ca vorbim de cai ferate, rafinarii sau fabrici de ciment". De asemenea, seful statului a sustinut ca tara noastra este un mediu propice pentru oamenii de afaceri sirieni pentru ca acestia fac investitii direct pe piata europeana.

"Totul este sa cream mediul in care comunitatile de afaceri din cele doua tari sa se simta bine si sa aiba incredere", a explicat el.

La randul sau, presedintele Siriei, Bashar Al-Assad, a informat ca in urma discutiilor bilaterale s-a decis ca, in cel mai scurt timp, Comisia mixta romano-siriana sa se intalneasca pentru a implementa masurile convenite de catre cei doi presedinti prin acordurile bilaterale, acorduri ce vizeaza nu numai cooperarea economica si politica,dar si cea culturala. Seful statului sirian a mentionat ca cel mai tarziu la inceputul anului viitor aceasta comisie ar putea sa se intalneasca.

Presedintele Basescu a mai precizat ca un alt subiect important de pe agenda discutiilor a fost situatia din Orientul Mijlociu si cooperarea regionala.

"Am facut o trecere in revista a relatiilor din zona pentru o mai buna intelegere a prioritatiilor si identificarea modalitatilor din care Siria si Romania pot colabora pentru rezolvarea unor dosare regionale (...) As vrea sa mentionez aprecierea pe care o dam politicii Siriei in ultima perioada, prin care s-au facut pasi importanti catre obtinerea dezideratului major al regiunii", a mai sustinut presedintele roman.

Bashar Al-Assad a salutat si el implicarea mai puternica a Europei in problematica Orientului Mijlociu. "Ne-am exprimat satisfactia fata de cresterea rolului european (n.r. in Orientul Mijlociu) si abordam aceasta vizita si din perspectiva Romaniei ca stat european si din perspectiva relatiei dintre Siria si UE", a spus presedintele Siriei. Bashar Al-Assad a mai declarat ca l-a informat pe Traian Basescu de stadiul negocierilor dintre Siria si Israel, cu medierea Turciei, precizand ca pozitia tarii sale este aceeasi, si anume retrocedarea tuturor teritoriilor ocupate de Israel si recunoasterea tuturor rezolutiilor internationale, in special cele ale Consiliului de Securitate al ONU.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.