Decizia vine la sase luni dupa ce ministrul Sanatatii a declarat public ca, potrivit mai multor studii, biosphenol A reprezinta un pericol, in special pentru copii si nou-nascuti, dar si pentru mediu.

Biosphenol A este o substanta continuta de cutiile de plastic pentru mancare, lentilele pentru ochelari, biberoane si sute de obiecte casnice. Biosphenolul este una dintre cele mai comune substante chimice folosite la producerea ambalajelor de plastic si poate ajunge in alimente sau bauturi, mai ales cand acestea sunt fierbinti.

Cercetatorii americani de la Scoala Medicala Peninsula au demonstrat ca folosirea ambalajelor de plastic (sticle, biberoane sau alte recipiente pentru mancare si bauturi) creste riscul de diabet si boli de inima, din cauza substantei chimice biosphenol A, prezenta in compozitia acestora. Rezultatele studiului arata ca persoanele care au in sange un nivel mare de biosphenol A sunt predispusi sa aiba probleme de inima si au un risc crescut de diabet.

Alte cercetari facute pe animale au asociat BPA cu cancerul la san, bolile de ficat, probleme de fertilitate la barbati si disfunctii de crestere la tineri. Studiul efectuat la Scoala Medicala Peninsula a aratat, pentru prima oara, legatura dintre nivelurile crescute de BPA si diabet, respectiv afectiuni ale inimii.
Industria chimica produce, la nivel mondial, peste trei milioane de tone de BPA pe an.