Compania Gazprom se gandeste la posibilitatea includerii Romaniei in proiectul de gazoduct ruso-italian South Stream in locul Bulgariei, care provoaca dificultati intarziind realizarea proiectului, a informat luni cotidianul Kommersant, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
Problemele cu Bulgaria constituie unul dintre motivele discutiilor de vineri dintre seful Gazprom, Aleksei Miller, si ambasadorul bulgar in Rusia, precum si cu sefii societatilor romanesti Transgaz si Romgaz, potrivit Kommersant, citand surse la curent cu discutiile.

"Bulgaria insista acum ca statul bulgar sa fie proprietarul tronsonului bulgar de gazoduct, in timp ce Gazprom doreste ca el sa ramana in proprietatea Rusiei", potrivit cotidianului.

O sursa din Ministerul rus al Energiei a confirmat pentru cotidian ca posibilitatea ca Bulgaria sa fie inlocuita de Romania in proiect a fost discutata vineri, caz in care ruta conductei s-ar scurta cu 100 de kilometri.

Biroul de presa al Gazprom a spus ca nu este in masura sa comenteze aceste informatii deocamdata.

South Stream este unul dintre proiectele-cheie ale Gazprom in strainatate. El este varianta meridionala a Nord Stream, gazoductul care va trece prin Marea Baltica si care va lega direct Rusia de Germania.

Ambele urmeaza sa permita Rusiei sa ocoloeasca tari de tranzit ca Ucraina si Belarus, cu care a avut frecvent neintelegeri. Pentru South Stream, Gazprom, a incheiat deja acorduri cu Bulgaria, Serbia, Grecia, Ungaria. Slovenia si Austria ar putea de asemenea sa participe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.