Uzbekistanul, aflat sub aripa protectoare a Rusiei si considerat "un aliat-cheie" al Statelor Unite, cunoaste de cateva zile anarhia. Mii de musulmani inarmati cer eliberarea unor oameni acuzati de afiliere la structuri extremiste.

Zeci de mii de uzbeci protesteaza de cateva saptamani pe strazile Andijanului, unul dintre cele mai importante orase din tara. Dar saptamana aceasta, violentele au escaladat si s-au extins in mai multe regiuni, iar la Andijan s-a instalat haosul. Cel putin noua persoane au fost ucise in confruntarile cu fortele de ordine si peste 40 au fost grav ranite. Manifestantii cer achitarea unor persoane acuzate de activitati islamiste extremiste.

PRESEDINTELE DETINE PUTEREA

La Andijan, aflat in estul tarii, mii de protestatari, multi dintre ei inarmati, au eliberat circa 2.000 de prizonieri dintr-o inchisoare, unde s-ar fi aflat si mai multi oameni de afaceri banuiti de legaturi cu retele teroriste. Insusi presedintele Uzbekistanului, Islam Karimov, s-a deplasat la Andijan, la circa 500 de kilometri est de capitala Taskent, pentru a lua pulsul strazii. Karimov, aflat la putere de 14 ani, a decis sa interzica tuturor televiziunilor straine sa mai transmita din tara sa.

Protestatarii, pe care o parte din presa straina i-a numit "insurgenti", au luat ostatici cel putin zece politisti, au atacat mai multe cladiri administrative din capitala si alte orase. Potrivit agentiei ruse de presa Ria-Novosti, care citeaza surse locale, insurgentii au cerut ca Rusia sa fie prezenta la negocierile in care au fost ridicate pretentii politice si religioase. "Nu vrem o baie de sange. Nu vrem victime", au anuntat protestatarii, in Andijan. Moscova insa nu vrea sa intervina.

Ministrul rus de Externe, Serghei Ivanov, a declarat ieri ca insurectia din Uzbekistan este o "afacere interna" a acestei tari. Desi si-a marturisit ingrijorarea in privinta situatiei din Andijan. "Nimeni nu stie cine controleaza Andijanul", a declarat, pentru AFP, un membru al unei organizatii pentru apararea drepturilor omului. Informatia a fost infirmata de autoritatile statului.

ATENTAT CU UN SOMER

Potrivit publicatiei ruse MosNews, care citeaza surse diplomatice americane, politia a impuscat mortal, langa Ambasada Israelului de la Taskent, un individ care purta o centura cu exploziv. Dar agentiile ruse de presa au anuntat ca serviciile de securitate au omorat un om nevinovat, un somer care incerca sa intre in cladirea ambasadei.In Uzbekistan, unde procesele intentate celor acuzati de activitati islamiste s-au intensificat in ultima vreme, tot mai multe persoane sunt banuite de activitati anticonstitutionale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.