Sefii de state si de guverne din Organizatia Internationala a Francofoniei, reuniti la Quebec, s-au angajat duminica sa sustina organizarea unui summit international pe tema crizei financiare si sa contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2050, relateaza NewsIn
"Acest summit va implica mai intai G8, caruia i se va adauga G5 (China, India, Africa de Sud, Mexic si Brazilia), Banca Mondiala si FMI. Apoi, vor fi implicate tarile in curs de dezvoltare", a declarat premierul Quebecului, Jean Charest, co-gazda summitului alaturi de Harper. Aceste tari si-au exprimat ingrijorarea ca se va inregistra o scadere a ajutoarelor din partea statelor dezvoltate si fata de repercusiunea crizei financiare asupra economiilor lor.

Premierul francez, Francois Fillon, a intervenit pentru a subliniat ca masurile proclamate de UE, aflate la originea convocarii unui summit extins asupra crizei, nu sunt protectioniste. Lansarea unei dezbateri cu privire la aceasta chestiune "este de fapt cea mai buna modalitate de a ucide initiativa luata de europeni", a avertizat el.

Subiect preferat de cetatenii din Qubec, limba franceza a fost o mare tema a summitului, iar liderii francofoni s-au angajat sa apere folosirea limbii franceze in organizatiile internationale. "Este un apel pentru mobilizare in intreaga lume", a declarat Charest, subiniind ca in Quebec apararea limbii franceze "este o lupta in fiecare zi, din generatie in generatie, de 400 de ani". Circa 200 de milioane de francofoni traiesc pe cele cinci continente.

Participantii la summit s-au angajat ca mai multe tari francofone sa participe la operatiuni de mentinere a pacii organizate sub egida organizatiilor interntionale. Ei au decis sporirea eforturilor in vederea restabilirii democratiei in Mauritania, care a fost suspendata din OIF in urma unei lovituri de stat.

In materie de mediu, Francofonia s-a angajat "sa coopereze pentru ca toate tarile sa poata implementa politicile nationale pentru a realiza, printre altele, obiectivul de a reduce cu cel putin 50% din emisiile mondiale de gaze cu efect de sera pana in 2050", potrivit declaratiei finale.

Harper a anuntat un ajutor de 100 de milioane de dolari pentru "tarile in curs de dezvoltare, care sunt vulnerabile" in lupta impotriva schimbarilor climatice. Acest ajutor va fi in mare parte destinat tarilor insulare din Africa, Caraibe si Pacific.

Summitul din 2010 va fi Madagascar, chestiune intens disputata, iar RD Congo va fi gazda celui de-a XIV summit, in 2012.

OIF este formata din 70 de tari, guverne si observatori, reprezentand mai mult de 200 de milioane de francofoni din intreaga lumea. Armenia a devenit membra deplina, iar Thailanda si Letonia au devenit observatori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.