Doi piloti au pus pe jar Washingtonul, au alertat serviciile secrete si au determinat evacuarea Casei Albe si a Capitoliului. Jim Sheaffer, instructor de zbor, si elevul sau, Troy Martin, au provocat o adevarata nebunie, dupa ce au patruns in spatiul aerian restrictionat al capitalei americane. In timp ce Washingtonul era panicat in alerta de gradul zero, cel mai puternic om din lume pedala linistit intr-o rezervatie naturala din Marlyand.

Cei doi piloti "suspecti", membri ai clubului Vintage Aero, au decolat de pe aeroportul din Smoketown (Pennsylvania) si se indreptau spre un spectacol aerian care urma sa aiba loc in Carolina de Nord. Au luat-o pe "scurtatura" si, cand au ajuns la 15 mile de Casa Alba, s-a declansat cosmarul. Totul a inceput la ora lo.59, cand radarele au detectat un avion Cessna 150 la 15 mile nord-est de Casa Alba.

Dupa numai un minut, doua avioane de lupta F 16 au decolat de la baza aeriana din Maryland. La 12.01, gradul de alerta nationala a trecut de la galben la portocaliu; Cessna era la 10 mile de Casa Alba; a inceput evacuarea. La 12.03, alerta nationala ajunge la cel mai ridicat nivel - rosu; aparatul era la trei mile de "punctul zero". 12.11: interceptat de cele doua F 16, Cessna 150 vireaza spre vest, gradul alertei revine la galben. La 12. La 12,14, escortat de unul dintre avioane si de un elicopter de lupta Black Hawk, micutul aparat a aterizat la baza din Frederick, din apropierea Washingtonului.

Cei doi piloti au fost arestati si, dupa o ancheta de cateva ore, eliberati, considerandu-se ca nu prezinta nici un pericol. Ei risca insa cate o amenda de cateva mii de dolari pentru patrunderea intr-un spatiu interzis si refuzul de a raspunde somatiilor turnului de control.

"Fugiti!"

Panica din Washington a fost asemanatoare cu cea inregistrata la 11 septembrie 2001. Presedintele Bush nu se afla la Casa Alba, dar sotia sa, Laura, si fosta Prima Doamna, Nancy Reagan, vicepresedintele Dick Cheney s-au numarat printre cei evacuati. 25.000 de americani au primit ordinul "iesiti urgent din cladire". In sase minute, Capitoliul si Casa Alba erau pustii. Iar toti americanii au aflat aseara ca, in timp ce senatorii isi aruncau speriati documentele si alergau catre iesiri, presedintele George W. Bush se plimba linistit cu bicicleta, intr-o rezervatie naturala din Maryland.El a aflat despre tot "cutremurul" din capitala la 45 de minute de la incheierea agitatiei si la o ora de la detectarea presupusului pericol.

Lectia invatata in 2001

De ce nu au considerat necesar serviciile secrete sa intrerupa ora de sport a celui mai puternic om din lume pentru a-i aduce la cun faptul ca America a intrat in alerta de gradul zero? Pentru ca, la 11 septembrie 2001, in momentul in care primul avion sinucigas a intrat in World Trade Center, Bush citea o poveste unor copii de gra de gradinita. Serviciul secret i-a soptit la ureche vestea tragediei si, dupa o ezitare de cateva secunde, presedintele si-a continuat lectura.

S-a ocupat de securitatea nationala abia dupa ce si-a dus la capat misiunea printre cei mici. Asa ca serviciile secrete americane au decis din start sa nu il mai deranjeze pe seful statului, mai ales avand in vedere ca nu era in pericol. Nu de alta, dar ar fi putut cadea de pe bicicleta la auzul vestii, asa cum a fost in noiembrie anul trecut, cand s-a prezentat la o serie de intalniri oficiale.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.