Papa Benedict al XVI-lea a anuntat ieri deschiderea procesului de beatificare a predecesorului sau, Ioan Paul al II-lea, la doar 42 de zile dupa decesul acestuia.

Uzind de dreptul sau, Suveranul Pontif a decis sa permita o derogare de la regula prevazuta in dreptul canonic, potrivit careia procedura de beatificare poate sa inceapa doar dupa cinci ani de la decesul celui vizat.Benedict al XVI-lea a facut acest anunt in limba latina, in cadrul primei sale intilniri cu prelatii din Roma, desfasurata la biserica San Giovanni Laterano, in ziua cind se implineau 24 de ani de la tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea si cu cinci zile inainte de data la care el ar fi implinit 85 de ani.

Suveranul Pontif, care era asezat cind a facut anuntul, s-a ridicat imediat in picioare, impreuna cu preotii prezenti, care au ovationat minute in sir.
Prin acest gest, Benedict al XVI-lea a decis sa-l omagieze pe cel caruia i-a fost aproape timp de 25 de ani, dar si sa raspunda rapid apelurilor lansate de multimea de credinciosi care au asistat la funeraliile lui Ioan Paul al II-lea, in cursul carora s-a scandat in repetate rinduri: "Santo subito!" ("Sa fie facut sfint imediat!"). De altfel, faptul ca dorinta multimii corespundea cu propriile sale sentimente s-a vazut chiar la slujba de inmormintare, Benedict al XVI-lea lasind oamenii sa scandeze dupa pofta inimii.

Derogare la miracole

Beatificarea este prima etapa inaintea canonizarii propriu-zise, adica a trecerii in rindul sfintilor. Papa a anuntat ca, desi procedura a fost accelerata, vor fi respectate toate formalitatile, dosarul de beatificare urmind a fi intocmit de Congregatia pentru cauzele sfintilor. Pentru beatificare, este necesara proba infaptuirii unui miracol, iar pentru sanctificare dosarul trebuie sa contina doua minuni. De regula, se iau in considerare cele facute dupa moarte, dar este posibil ca, in cazul acestui Papa, cu o viata exemplara si atit de iubit de credinciosi, sa fie acceptate miracole faptuite in timpul vietii.

Imediat dupa moartea lui Ioan Paul al II-lea au aparut mai multe marturii despre minunile facute de el.Secretarul sau particular Stanislaw Dziwisz a povestit ca, in 2002, un american suferind de o tumoare cerebrala s-a vindecat dupa ce a primit impartasania din miinile Papei, iar o familie de mexicani a sustinut ca baietelul lor, bolnav de cancer, a fost salvat de la moarte dupa ce Ioan Paul al II-lea l-a mingiiat pe crestet.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.