Presedintele cubanez Raul Castro a asistat duminica la inaugurarea primei biserici ortodocse ruse din Cuba, un "eveniment istoric" care deschide, potrivit Patriarhiei Moscovei, o "noua pagina" in relatiile dintre Moscova si Havana, transmite AFP.

Raul Castro, in varsta de 77 de ani, a avut cu aceasta ocazie o foarte rara si scurta aparitie publica, ce dovedeste incalzirea relatiilor dintre cele doua tari aliate in timpul Razboiului Rece, dar care s-au distantat intre timp. Liderul cubanez nu a facut insa nicio declaratie de presa.

Inaugurarea bisericii Fecioara din Kazan, in capitala Cubei, in prezenta numarului doi al Patriarhiei de la Moscova, mitropolitul Kirill, "este un simbol al noilor relatii" dintre cele doua tari, a declarat ambasadorul rus la Havana, Mihail Kaminin. "Aceasta dovedeste cat de mult s-au schimbat tarile noastre", a adaugat el, aluzie la ateismul oficial al regimurilor comuniste. El a subliniat ca biserica este destinata "miilor de rusi care locuiesc la Havana si turistilor rusi care viziteaza tara".

Seful relatiilor externe ale Patriarhiei, mitropolitul Kirill, declarase sambata ca evenimentul deschide "o noua pagina in relatiile dintre Rusia si Cuba". Kirill a fost cel care i-a propus in 2002 lui Fidel Castro construirea acestei biserici in cartierul istoric al Havanei, langa mare.

"Este un moment important pentru noi. Asteptam de mult timp inaugurarea acestei biserici, biserica noastra", a declarat pentru AFP o credincioasa ortodocsa rusa, Liudmila Snegur, in varsta de 65 de ani, care locuieste de 40 de ani in Cuba. "Mi-e dor de Rusia si datorita acestei biserici ma simt mai aproape de tara mea", adauga femeia, de profesie oftalmolog, vaduva unui cubanez si care spune ca s-ar fi intors in Rusia daca nu avea doi copii stabiliti in Cuba.

Biserica rusa, alba, se afla in apropierea celei greco-ortdocse care a fost prima de aceasta confesiune construita in insula comunista. Biserica fusese inaugurata in 2004 de Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu I, in prezenta lui Fidel Castro.

Ultimul protagonist inca in viata al crizei rachetelor cubaneze dintre Washington si Moscova din 1962, care a plasat lumea in pragul unui razboi nuclear, Fidel Castro, in varsta de 82 de ani, a cedat in iulie 2006 puterea fratelui sau Raul, din motive de sanatate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.