Moscova "este recunoscatoare" premierului italian Silvio Berlusconi, care a spus ca Rusia trebuie sa devina membra a UE, dar "nu are nevoie" de acest statut, a declarat astazi reprezentantul rus la Uniune, relateaza AFP, conform NewsIn.
"Ii suntem recunoscatori lui Berlusconi pentru atentia sa, dar conducerea rusa nu are niciun proiect concret de a merge pe aceasta cale", a spus Vladimir Cijov. "Rusia nu are nevoie", a adaugat el.

"Vrem sa avem un parteneriat strategic dezvoltat cu UE, dar autosuficenta noastra politica si militara si autonomia noastra economica ofera Rusiei toate bazele pentru a prospera in economia sa in mod autonom, in afara unei astfel de uniuni", a explicat oficialul.

"Vedem cu cata dificultate are loc procesul de integrare a noilor membre UE, care sunt toate mult mai mici decat Rusia", a adaugat el.

Cijov a mai spus ca Rusia este legata de multe tari din fosta URSS prin aliante, "mai ales economice".

"Simt ca Rusia este o natiune occidentala. Proiectul meu este ca, in urmatorii ani, Rusia sa devina membra UE", a spus Berlusconi zilele trecute, potrivit Reuters.

UE si Rusia incearca sa incheie un nou acord de parteneriat consolidat, dar negocierile au fost suspendate in urma razboiului ruso-georgian din august. UE a spus la inceputul acestei saptamani ca vrea sa vada mai multe dovezi ca Rusia respecta acordul de pace cu Georgia, pentru ca negocierile sa fie reluate.

Berlusconi, prieten cu premierul rus Vladimir Putin si aliat al presedintelui american George W. Bush a caracterizat conflictul din august drept un incident izolat. De asemenea, isi asuma meritul pentru actiunile diplomatice de culise care au ajutat la evitarea unui nou Razboi Rece in urma acestui conflict.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.