Zeci de oficiali europeni, aflati la Iasi pentru o conferinta politica-religioasa, si-au declarat sprijinul pentru un parteneriat ce va fi propus in noiembrie de Comisia Europeana, principalele state vizate fiind Republica Moldova, Georgia si Ucraina, transmite corespondentul NewsIn.
In opinia vicepresedintelui grupului popularilor europeni din Parlamentul European, Marian-Jean Marinescu, parteneriatul trebuie sa cuprinda capitole detaliate pentru tarile care vor sa adere la Uniunea Europeana si care sa aiba aceleasi subpuncte ca in cazul unui parteneriat cu o tara candidata. "Acest parteneriat se poate constitui intr-un preambul al aderarii R.Moldova, Georgia si Ucraina la Uniunea Europeana. Este o prima poarta pe care aceste tari o pot deschide", a declarat, vineri, Marian-Jean Marinescu.

Potrivit lui Marinescu, implicarea Romaniei in acest parteneriat va fi in concordanta cu politica de vecinatate a statului roman, subliniind totodata ca eurodeputatii romani, care sunt membri in diferite comisii ale Parlamentului European, pot avea un rol important. "Este vorba de acorduri de asociere intre Uniunea Europeana, Romania si aceste state cat si de planuri de actiune in diverse domenii de interventie", a precizat Marian-Jean Marinescu.

Vicepresedintele grupului popularilor europeni a mai spus ca o alta concluzie a manifestarii de la Iasi este sprijinirea deciziei Consiliului European de a recomanda Rusiei sa anuleze recunoasterea Osetiei de Sud si Abhazia, lucru solicitat, in prima zi de dezbateri de joi, de Patriarhia din Georgia.

Timp de doua zile, la Iasi, zeci de oficiali europeni si lideri religiosi au participat la editia a XI-a a Dialogului intre Biserica Ortodoxa si grupul popularilor europeni din Parlamentul European. La dezbateri, s-a subliniat importanta dialogului intre clasa politica europeana si culte in rezolvarea diverselor conflicte din Europa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.