Sustinatori ai drepturilor omului si avocati din Iran au demarat o campanie acerba impotriva pedepsei cu moartea pentru copiii care incalca legea islammica, in speranta ca vor reusi sa salveze vietile a 120 de minori pe care ii asteapta ‘streangul’.

Avocatul Iranian Mohammad Mostafaei spune, conform www.huffingtonpost.com, ca 5 dintre cei 120 de condamnati sunt in pericol de a plati cu viata pentru crime comise pe cand aveau mai putin de18 ani. Pana acum, in ultimul an au fost executati cel putin 6 minori, in timp ce alti 26 si-au ispasit pedeapsa cu moartea din anul 2005 pana acum.

Iranul este tara unde sunt aplicate cele mai multe pedepse cu moartea copiilor care incalca legea. Acelasi procedeu este inca aplicat si in tari ca Arabia Saudita, Yemen, Sudan si Pakistan, dar Iranul inregistreaza peste doua treimi din numarul condamnarilor cu moartea pentru minori.

Execuatarea minorilor in Iran reprezinta “o incalcare strigatoare la cer a legilor internationale si o incalcare flagranta a obligatiilor internationale pe care si le-a asumat aceasta tara”, a declarat Mohammad Mostafaei.

Iranul a semnat doua acorduri globale care interzic pedeapsa cu moartea pentru persoane care nu au implinit inca varsta de 18 ani, dar in continuare isi respecte legislatia locala in ciuda protestelor internationale.

Amnesty International si Natiunile Unite s-au aratat foarte revoltate recent, din cauza executiei prin spanzurarea, a lui Reza Hedjazi si Benham Zaare, doi tineri care aveau 15, respectiv 16 ani, in momentul condamnarii la moarte.

Organizatiile internationale si voluntarii care lupta impotriva incalcarii drepturior omului cer in mod imperativ incetarea acetsor peractici in Iran.

Surprinzator sau nu, pedeapsa cu moartea pentru minori nu este un fapt obisnuit doar in spatiul islamic, pe lista tarilor care au aplicat pana de curand, o astfel de pedeapsa fiind trecuta si SUA. Din anul 1976 pana in anul 2003, 22 de tineri americani au fost condamnati la moarte pentru crime savarsite in perioada adolescentei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.