"Ar creea o noua dinamica si noi relatii intre Statele Unite si lume. Cel care castiga presedintia ar trebui sa fie pregatit sa lucreze in parteneriat cu restul lumii", a declarat Annan, in marja unei conferinte de la Dublin.

Intrebat despre impactul pe care l-ar aveas asupra Statelor Unite si asupra lumii victoria unui candidat de culoare, Annan a raspuns: "Cred ca ar fi o schimbare fenomenala pentru Statele Unite si pentru lume".

"Cred ca trebuie sa tragem unele lectii din ultimii opt ani si cred ca cel care va castiga va trebui sa vrea acest lucru",
a adaugat el.

Kofi Annan, aflat la conducerea ONU din 1997 pana in 2006, a avut uneori relatii tensionate cu presedintele american George W. Bush, presedinte al Statelor Unite din 2001.

"Traim intr-o lume interdependenta, traim pe acelasi vas si ne confruntam cu probleme atat de mari incat nicio tara, oricat de puternica ar fi, nu le poate rezolva singura", a adaugat Annan. "Singurul mod de a asigura securitatea si prosperitatea este sa cooperam", a subliniat el.