Romanii despre care un diplomat israelian a afirmat ca au fost sechestrati alaturi de un grup de israelieni pe insula West Caicos din Atlantic, erau turisti si au putut parasi insula, a declarat ambasadorul Romaniei in Israel, Eduard Iosiper, citat de RRA. Patru romani ar face parte dintr-un grup de straini, in majoritate israelieni, luati ostatici de cateva zile pe o insula din Atlantic, de muncitori chinezi nemultumiti ca nu si-au primit salariile, a declarat ambasadorul israelian din Republica Dominicana, Amos Radian, citat de site-ul ynet.news.
Potrivit ambasadorului, cetatenii romani aflati pe insula respectiva nu au fost retinuti niciun moment. Erau turisti si nu au putut parasi insula imediat, pentru ca muncitorii chinezi au blocat portul. Intre timp insa, ei au putut pleca si in prezent se afla in Insula Providence.

In pofida declaratiei ambasadorului roman in Israel, la Bucuresti, Ministerul de Externe a repetat doar ca verifica informatia.

Informatia ca patru romani ar face parte dintr-un grup de straini, majoritatea israelieni, sechestrati pe insula West Caicos de sute de muncitori chinezi nemultumiti de neplata salariilor a fost anuntata de ambasadorul Israelului in Republica Dominicana, Amos Radian.

"In total, erau mai mult de 10 israelieni pe insula, alaturi de patru romani si trei indieni. In total, 14 persoane au fost eliberate si sase sunt in continuare captive. Majoritatea israelienilor au fost eliberati",
a spus ambasadorul israelian.

Trei sute de muncitori chinezi nemultumiti de faptul ca nu si-au primit salariile au luat ostatici grupul de cetateni straini la sediul unei companii israeliene de constructii dintr-un arhipelag din Atlanticul de Nord, a anuntat joi Ministerul israelian de Externe, citat de AFP. Incidentul s-a petrecut pe insula West Caicos din arhipelagul Turks si Caicos, teritoriu britanic. Muncitorii nemultumiti au blocat, pe de alta parte, singurul port al insulei, ingreunand comunicatiile, si au cerut ajutorul autoritatilor britanice pentru a rezolva situatia.

Chinezii erau angajati de o companie israeliana care participa la construirea unui proiect turistic de lux pe insula West Caicos. Unul dintre angajatii israelieni ai firmei a afirmat ca aceasta are un deficit de lichiditati, dupa falimentul unei banci americane care finanta proiectul.

Sute de muncitori chinezi au fost adusi pe insula West Caicos din arhipelagul Turks si Caicos din Atlantic pentru a lucra la un proiect turistic construit de o subsidiara a grupului israelian Ashtrom. Proiectul era finantat insa de banca americana Lehman Brother, care a dat faliment la jumatatea lunii septembrie, provocand un deficit de lichiditati firmei israeliene si sistarea proiectului. Pe de alta parte, muncitorii chinezi platisera 15.000 de dolari unei firme de recrutari din China pentru a fi adusi in Caicos, potrivit AFP.

Aceasta situatie a determinat 300 de muncitori chinezi sa blocheze principalul port al insulei, intrerupand comunicatiile, si sa ia sechestreze un grup de straini angajati ai firmei israeliene. O parte dintre acestia au fost eliberati intre timp.

Potrivit altei versiuni, furnizata de surse oficiale israeliene citate de ynet.news, muncitorii chinezi protestau si fata de faptul ca au platit cate 15.000 de dolari unor intermediari, pentru a fi angajati. "Dar proiectul imobiliar care urma sa le dea de lucru pentru o lunga perioada de timp pentru a le permite sa isi acopere cheltuielile si sa castige bani a fost oprit in urma falimentului unei banci americane care il finanta", a adaugat purtatorul de cuvant al MAE israelian.

Potrivit ambasadorului israelian in Republica Dominicana, fortele de ordine locale si o firma de securitate negociaza cu muncitorii chinezi pentru eliberarea strainilor. "Din ce stiu, li s-au transferat deja o parte din bani. Autoritatile de acolo m-au asigurat ca niciunul dintre ostatici nu este in pericol. Cred ca in urmatoarele ore, si ceilalti sase vor fi eliberati", a declarat el.

Potrivit unei stiri AFP insa, care nu precizeaza ca printre ostatici s-ar afla romani, doar noua dintre ei au fost eliberati. Agentia franceza, care citeaza surse din Ministerul israelian de Externe, afirma de asemenea ca numarul celor rapiti este de 15, si nu 14.

MAE israelian a subliniat ca grupul israelian Ashstrom insarcinat cu constructia proiectului turistic "nu este responsabil de situatia muncitorilor chinezi", revendicarile lor adresandu-se companiei de recrutari chineze. In cele din urma insa, compania israeliana a decis sa le dea banii ceruti pentru a rezolva criza. "Compania a decis sa le plateasca muncitorilor chinezi totul, chiar si banii pe care nu noi li-i datoram, ci firma de recrutare chineza. Facem acest lucru doar pentru a pune capat situatiei", a spus un reprezentant al Ashtrom, adpaugand ca procesul este complex si dureaza ceva timp.

Potrivit presei israeliene, diplomati britanici participa la eforturile pentru rezolvarea crizei.

Criza ostaticilor din Atlantic a fost provocata de falimentul Lehman Brothers


Luarea de ostatici din insula West Caicos din Atlanticul de Nord, unde potrivit unor informatii neconfirmate s-ar afla si patru romani, a fost declansata de falimentul bancii americane Lehman Brothers, scrie cotidianul International Herald Tribune in editia online.

Sute de muncitori chinezi au fost adusi pe insula West Caicos din arhipelagul Turks si Caicos din Atlantic pentru a lucra la un proiect turistic construit de o subsidiara a grupului israelian Ashtrom. Proiectul era finantat insa de banca americana Lehman Brother, care a dat faliment la jumatatea lunii septembrie, provocand un deficit de lichiditati firmei israeliene si sistarea proiectului. Pe de alta parte, muncitorii chinezi platisera 15.000 de dolari unei firme de recrutari din China pentru a fi adusi in Caicos, potrivit AFP.

Aceasta situatie a determinat 300 de muncitori chinezi sa blocheze principalul port al insulei si sa ia ostatici un grup de straini angajati ai firmei israeliene. Printre acestia, in numar de 14 sau 15, s-ar afla si patru romani, potrivit ambasadorului israelian in Republica Dominicana, Amos Radian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.