"Participantii au ajuns la un acord privind reluarea cooperarii europene si cu statele membre", a subliniat presedintia. "Cele doua delegatii au convenit sa continue procesul de dialog lansat", a adaugat presedintia intr-un comunicat.

Comisarul european pentru dezvoltare Louis Michel, care a participat la reuniune impreuna cu seful diplomatiei franceze Bernard Kouchner, cu omologul cubanez al acestuia, Felipe Perez Roque si cu cel ceh, Karel Schwarzenberg, a salutat un "pas pozitiv" catre normalizarea relatiilor cu Cuba. "Simtim ca exista o dorinta si din partea Cubei pentru relansarea dialogului", a spus el.

Louis Michel si-a exprimat speranta ca vizita sa la Havana, de saptamana viitoare, va reprezenta "ocazia de a marca reluarea oficiala" a acestei cooperari. El a anuntat si ca CE ar putea oferi astfel "o sustinere rapida in procesul de reconstructie dupa trecerea uraganelor Ike si Gustav".

Oficialii cubanezi "sunt dispusi sa vorbeasca, fara ocolisuri, despre tot", a afirmat comisarul european, subliniind ca, in ceea ce priveste problema drepturilor omului, ei stiu exact ce cuprinde caietul european de sarcini. Kouchner "a abordat aceasta chestiune pe larg, iar ei sunt deschisi la discutii", a spus el, precizand ca s-au inregistrat deja progrese in acest domeniu in Cuba.

La randul sau, presedintia franceza a UE a aformat ca problema drepturilor omului a fost "abordata din toate punctele de vedere". "Presedintia a amintit delegatiei cubaneze asteptarile europene in materie de drepturi civile si politice", a precizat Parisul.

Michel s-a declarat optimist in ceea ce priveste un posibil progres al Cubei spre democratie si spre economia de piata. "Intr-o lume globalizata, este greu sa mentii distanta de modelul dominant", a explicat el.

Comisarul european a apreciat si ca alegerile prezidentiale din Statele Unite, din 4 noiembrie, ar putea reprezent "unul dintre elementele potential dinamice pentru o eveolutie in Cuba". "Din acest moment este urgent sa relansam dialogul", a spus el.

La randul sau, ministrul cubanez de externe, Felipe Perez Roque, a calificat joi aceasta reuniune drept "pozitiva" si a apreciat ca astfel incepe "o noua era". "Incepe o noua era, pe care a facut-o posibila numai ridicarea sanctiunilor UE vizand Cuba", a declarat seful diplomatiei cubaneze.

La presiunile Spaniei, europenii au hotarat in luna iunie sa ridice oficial sanctiunile vizand Cuba, suspendate din 2005, care constau in limitarea vizitelor bilaterale la nivel inalt. Europenii spera sa il incurajeze astfel ped Raul Castro, care i-a urmat la conducere fratelui sau, Fidel, in luna februarie, sa faca progrese in materie de democratie.

Dupa reuniunea cu reprezentantii UE si o discutie cu liderul francez de extrema-stanga Olivier Besancenot, ministrul cubanez urma sa mparticipe la o reuniune cu presedintele fundatiei France-libertés, Danielle Mitterrand, sotia fostului presedinte francez François Mitterrand.