Proiectul Nabucco este dinamitat de un aranjament direct intre Elvetia si Iran
Presedintele Romaniei, Tra­ian Basescu, este astep­tat intr-o vizita oficiala in Iran de catre omologul sau Mah­mud Ahmadinejad, ne-a con­fir­mat la Teheran ministrul adjunct de Externe, dr. Mehdi Safari. Oferta a fost facuta in timpul unei intalniri dintre pre­sedintele Basescu si am­ba­sadorul Iranului la Bucuresti, Hamid Reza Arshadi.

"Asteptam ca Administratia Prezidentiala de la Bucuresti sa ne trimita o propunere concreta, dupa care vom fixa si data exacta a acestei posibile intalniri la nivel inalt", a declarat oficialul iranian unui grup al presei romane invitat in Iran pentru prima oara dupa 1989. Atat Romania cat si Iranul se bucura de pozitii geostrategice importante si aceasta realitate trebuie valorificata, a apreciat ministrul Safari. In acest sens, oficialul de la Teheran considera ca, fara Iran, "proiectul Nabucco nu poate fi o reusita", amintind faptul ca aceasta tara se afla pe locul doi in lume, dupa Rusia, in ceea ce priveste resursele de gaz si e pe locul patru in pri­vinta celor petrolifere. Ofertei ira­niene i se opune insa ad­mi­nistratia americana. La inceputul acestui an, secretarul adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Bryza, a aratat ca Washingtonul este categoric impotriva transferului de gaz iranian catre Europa, prin Nabucco, perceput ca o alternativa la hege­monia rusa in Uniunea Europeana.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.