Piesa "Œdipe" a avut premiera in 1936, la Opera din Paris, cu tenorul Andre Parnet. Reprezentatiile au fost sistate in Doilea Razboi Mondial, cand, in 1940, Paris-ul a fost ocupat de armata germana. In Romania, piesa a avut premiera 22 de ani mai tarziu, in 1958, in regia lui Jean Ranzescu.

Nicolas Joël si-a dorit sa puna in scena aceasta "capodopera de un lirism puternic", remarca "Le Monde" in editia din 16 octombrie, dar un accident cerebral l-a impiedicat sa finalizeze proiectul, care a fost incredintat asistentului sau, Stéphane Roche.

George Enescu, care a trait o mare parte a vietii in Franta, a urmat Conservatorul vienez (1888-1893) cu Joseph Hellmesberger (vioara) si Roobert Fuchs (compozitie), apoi pe cel de la Paris, cu Andre Gelalge (contrapunct), Jules Massenet si Gabriel Faure (compozitie).

Citeste si:

"Œdipe", inspirata din tragediile lui Sofocle "Œdip la Colona" si "Œdip-Rege", a fost compusa in perioada 1921-1931. In Romania, creatia lui Enescu a avut premiera la Opera Nationala din Bucuresti in 1958, in regia lui Jean Ranzescu, sub bagheta lui Constantin Silvestri. Aceasta versiune s-a jucat apoi pe scena romaneasca timp de 30 de ani si a fost prezentata si la Paris, Moscova, Sofia, Atena sau Berlin.

In 1995, "Œdipe" a fost montata pe scena ONB de regizorul Andrei Serban, care a realizat o varianta moderna, controversata, printr-o reinterpretare a legendei cu trimiteri la Romania dupa 1989 si la mineriade. Cea mai recenta punere in scena din Romania este cea din 2003, realizata de Petrica Ionescu.