Pe 25 octombrie 2008, postul de radio France Musique va difuza, de la ora 19.00, piesa "Œdipe", tragedia lirica a lui George Enescu (1881-1955), dupa libretul lui Edmond Fleg, care a inaugurat ultima sesiune din aceasta toamna Nicolas Jol, ca director al Operei din Toulouse.

Piesa "Œdipe" a avut premiera in 1936, la Opera din Paris, cu tenorul Andre Parnet. Reprezentatiile au fost sistate in Doilea Razboi Mondial, cand, in 1940, Paris-ul a fost ocupat de armata germana. In Romania, piesa a avut premiera 22 de ani mai tarziu, in 1958, in regia lui Jean Ranzescu.

Nicolas Joël si-a dorit sa puna in scena aceasta "capodopera de un lirism puternic", remarca "Le Monde" in editia din 16 octombrie, dar un accident cerebral l-a impiedicat sa finalizeze proiectul, care a fost incredintat asistentului sau, Stéphane Roche.

George Enescu, care a trait o mare parte a vietii in Franta, a urmat Conservatorul vienez (1888-1893) cu Joseph Hellmesberger (vioara) si Roobert Fuchs (compozitie), apoi pe cel de la Paris, cu Andre Gelalge (contrapunct), Jules Massenet si Gabriel Faure (compozitie).

"Œdipe", inspirata din tragediile lui Sofocle "Œdip la Colona" si "Œdip-Rege", a fost compusa in perioada 1921-1931. In Romania, creatia lui Enescu a avut premiera la Opera Nationala din Bucuresti in 1958, in regia lui Jean Ranzescu, sub bagheta lui Constantin Silvestri. Aceasta versiune s-a jucat apoi pe scena romaneasca timp de 30 de ani si a fost prezentata si la Paris, Moscova, Sofia, Atena sau Berlin.

In 1995, "Œdipe" a fost montata pe scena ONB de regizorul Andrei Serban, care a realizat o varianta moderna, controversata, printr-o reinterpretare a legendei cu trimiteri la Romania dupa 1989 si la mineriade. Cea mai recenta punere in scena din Romania este cea din 2003, realizata de Petrica Ionescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.