Comitetul de ministri al Consiliului Europei a adoptat un set de 24 de "principii directoare" care detaliaza procedurile de repatriere fortata a strainilor care locuiesc ilegal intr-un alt stat european. Textul este primul document international care abordeaza toate etapele procedurii de repatriere fortata, de la constatarea situatiei ilegale pina la repatrierea efectiva.

In cazul repatrierii fortate, documentul enumera citeva reguli de respectat, amintind in primul rind ca "expulzarile colective sint interzise" si ca, in fiecare caz in parte, autoritatile trebuie sa fie convinse ca persoana expulzata nu risca sa fie supusa unui tratament neadecvat in tara de origine.
Repatrieri fortate, cu fata umana. Consiliul Europei a abordat si modul efectiv in care trebuie procedat cu strainul care urmeaza sa fie expulzat, insistind sa nu se foloseasca metode brutale sau o forta excesiva, dupa ce in mai multe tari au fost cazuri in care imigrantul a decedat in timp ce politistii incercau sa-l duca la avion. "Persoana nu trebuie mentinuta intr-o pozitie care risca sa-i provoace acesteia asfixierea," precizeaza textul, care adauga ca expulzarea nu poate avea loc atita timp cit persoana se afla in incapacitatea medicala de a calatori. De asemenea, perioada de retinere prealabila expulzarii trebuie sa fie scurta si "nu trebuie sa lase impresia unui mediu de detentie".

Franta trece la actiune. Guvernul francez a lansat, la mijlocul saptaminii, un plan care vizeaza inasprirea luptei impotriva imigratiei clandestine si care prevede in special cresterea considerabila a numarului de expulzari, intr-un timp foarte scurt. Noile masuri au fost facute publice chiar in ajunul reuniunii de joi de la Paris a G5 (Germania, Spania, Italia, Marea Britanie, Franta), dedicata controlului frontierelor externe ale Uniunii Europene. De altfel, in cadrul acestei reuniuni, Parisul a propus crearea unui noi acord Schengen pentru intarirea cooperarii dintre politiile statelor membre, pentru a combate imigratia clandestina.

Ministrul de interne, Dominique de Villepin, a estimat ca numarul persoanelor aflate clandestin pe teritoriul francez este intre 200.000 si 400.000, dintre care zeci de mii sint romani, si si-a exprimat fermitatea in rezolvarea acestei probleme, la mai putin de trei saptamini de referendumul privind constitutia europeana. Guvernul a respins orice regularizare masiva a imigrantilor care nu beneficiaza de drept de sedere, contrar politicilor urmate de Spania si Italia.
Politia imigrantilor.

Planul de combatere a imigratiei clandestine prevede punerea in miscare a unei "adevarate politii speciale insarcinate cu dezmembrarea filierelor de imigranti care opereaza la frontiere" si a alteia care se va concentra pe combaterea muncii la negru. Executivul francez si-a propus sa expulzeze in 2005, 20.000 de imigranti clandestini, fata de 15.000 cit au fost repatriati in 2004 sau 9.000, in 2003. Oficialii intentioneaza, de asemenea, sa puna accentul si pe ajutorul acordat imigrantilor la intoarcerea in tara, inclusiv cel financiar, care pina acum s-a dovedit a fi ineficient.

Planul mai contine zeci de propuneri concrete referitoare la intarirea controlului la frontiere si introducerea sistemului biometric in procedurile de eliberare a vizelor.

Masurile au suscitat imediat scepticismul si indignarea asociatiilor pentru apararea drepturilor omului si a partidelor de opozitie care sustin ca noul plan face de fapt din imigranti niste tapi ispasitori, riscind in acealsi timp sa alimenteze xenofobia.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.