Guvernul roman si cel ungar participa la cea de-a patra sedinta comuna pe 21 octombrie la Szeged, Ungaria. Din 2005, in fiecare an are loc o sedinta comuna intre executivele celor doua state vecine, cu scopul de a facilita comunicarea si incheierea de parteneriate si acorduri bilaterale intre Romania si Ungaria. Ele au dus la implementarea unor proiecte importante in comun, cum ar fi construirea de noi consulate, simplificarea controlului vamal, imbunatatirea infrastructurii.

Anul acesta, domeniile de colaborare intre cele doua state in care se vor propune proiecte de colaborare sunt cooperare teritoriala transfrontaliera, constructii si performanta energetica, planificare urbana si dezvoltare durabila teritoriala si dezvoltarea bazinului Dunarii.

Unul dintre proiectele majore, linia de cale ferata de mare viteza Budapesta - Bucuresti - Constanta, o continuare a liniei care leaga Paris de Viena a fost discutat si la sedinta de anul trecut a celor doua guverne, cand a fost semnata o declaratie comuna prin care cele doua parti au convenit realizarea acestuia.

Potrivit lui Cseke, pentru accesarea de fonduri UE pentru realizarea liniei de cale ferata este necesara participarea a trei state membre la proiect. El a declarat ca au avut deja loc intalniri intre ministerele de resort din Romania, Ungaria si Austria, dar si intre reprezentantii societatilor de cale ferata din cele trei state, potrivit NewsIn.

Cele trei tari au convenit sa puna la punct un plan de actiune pentru accesarea de fonduri UE in scopul intocmirii unui studiu de prefezabilitate, cu termen de finalizare martie 2009. In cadrul planului de actiune s-a stabilit ca Romania sa conduca proiectul.

In ceea ce priveste cooperarea in domeniul energetic, vor fi prezentate in sedinta de guvern comuna stadiul realizarii proiectului Nabucco, interconectarea conductei de gaz Arad - Szeged si a retelelor de linie electrica aeriana Oradea - Bekescsaba.

Conducta de gaz Arad - Szeged are o cu o lungime totala de de 105 km, din care 62 pe teritoriul Romaniei, iar conform secretarului de stat Attila Cseke 36,7 km sunt finalizati in acest moment. Termenul de punere in operare comerciala a conductei este 1 ianuarie 2010, a mai spus acesta.

De asemenea, cele doua parti vor semna si o declaratie de cooperare transfrontaliera intre institutiile care coordoneaza sistemul unic de urgenta 112, ceea ce va permite interventia ambulantelor si a masinilor de pompieri in zona de granita a celuilalt stat, in scopul asigurarii unei interventii mai rapide.

Un alt proiect important este cel privind dezvoltarea integrate a Bazinului Dunarii. Acesta se refera la diferite masuri de sustinere reciproca a initiativelor si proiectelor promovate in cadrul programelor operationale, cat si de coordonare a eforturilor depuse in cadrul diferitelor initiative si procese, care au ca obiectiv dezvoltarea bazinului Dunarii.

Alte proiecte care urmeaz asa fie aprobate sunt in domeniul protectiei mediului, al culturii, educatiei si sanatatii.