Autoritatile de la Beijing refuza sa spuna daca vor prelungi sau nu o directiva adoptata de China cu ocazia Jocurilor Olimpice, care acorda mai multa libertate jurnalistilor straini si care expira astazi.

De la 1 ianuarie 2007, jurnalistii straini nu au obligatia de a cere acceptul autoritatilor provinciale sa realizeze reportaje si au, teoretic, dreptul de a merge oriunde in China, daca obtin acordul persoanelor pe care vor sa le intervieveze. Aceste masuri, pe care autoritatile locale nu le-au respectat mereu, vor expira vineri. Departe de a fi perfecte, ele au fost adoptate de China pentru a-si respecta angajamentul luat cand li s-a permis sa organizeze Olimpiada din 2008, arata NewsIn.

Subiectul libertatii presei straine este adus in discutie in mod regulat la conferintele organizate de Ministerul chinez de Externe, de la incheierea Jocurilor Olimpice si Paralimpice, insa jurnalistii straini nu au primit pana acum un raspuns in acest sens.

"O voi spune inca o data, China sustine in continuare politica deschiderii, vom continua sa facilitam reportajele presei si jurnalistilor straini, acest lucru nu se va schimba", a declarat marti purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Qin Gang.

Pe de alta parte, Clubul Corespondentilor Straini (FCCC) si-a exprimat retinerea fata de declaratiile oficialului. "Oficialii chinezi fac de ceva timp declaratii care sugereaza ca nu vor reveni asupra deschiderii actuale pentru corespondentii straini", a declarat unul dintre reprezentantii clubului, Melinda Liu. "Dar nu pot spune mai mult pana nu vad vreun anunt oficial", a adaugat ea.

Desi recunosc ca aceste reguli au reprezentat un pas inainte, FCCC a subliniat faptul ca jurnalistii straini din China intampina in continuare obstacole in activitatea lor. Asociatia jurnalistilor straini a anuntat ca de la 1 ianuarie au existat peste 335 de cazuri in care jurnalistii au fost impiedicati de catre autoritati sa-si faca munca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.