Consensul ultimelor saptamani survenit in randurile liderilor palestinieni s-a dus, de-acum, pe apa sambetei!
Candidatura "in forta" a lui Marwan Barghuti pentru presedintia palestiniana, anuntata miercuri seara, cu doar cateva ore inainte de expirarea termenului-limita de inregistrare, a avut efectul unei bombe aruncate in mijlocul miscarii Fatah, polarizand atat populatia, cat si conducerea. Pe cand tanara generatie a liderilor palestinieni ar sustine mai degraba candidatura lui Barghuti, actualul sef al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, Mahmud Abbas, este sprijinit de mai multe factiuni militare ale miscarii Fatah, printre care si organizatia militanta Brigazile Martirilor al-Aqsa.
Marwan Barghuti este considerat a fi unul din liderii cei mai carismatici ai miscarii palestiniene si se afla actualmente intr-o inchisoare israeliana, fiind condamnat de cinci ori la detentie pe viata pentru uciderea a patru israelieni si a unui calugar grec. Conform autoritatilor israeliene, o posibila eliberare a sa s-ar putea produce "cel mai devreme peste o suta de ani" si asta doar in conditiile in care pedeapsa i-ar fi redusa pentru buna purtare.

Dupa ce saptamana trecuta Barghuti daduse un comunicat prin care anunta ca nu intentioneaza sa candideze pentru fotoliul prezidential palestinian si ca il va sustine la randul sau pe Mahmud Abbas, miercuri seara sotia sa, Fadwa Barghuti, depunea cererea oficiala de inregistrare a candidaturii acestuia. Dupa o vizita la consortul incarcerat, doamna Barghuti a declarat ca acesta ar fi luat decizia in urma sutelor de scrisori primite la inchisoare din partea sustinatorilor si ca gestul trebuie interpretat ca o expresie "a increderii in lupta de rezistenta a palestinienilor". In plus, sotul ei ar fi fost deosebit de intristat de faptul ca opinia publica internationala a reactionat mai degraba usurata de decesul lui Arafat, considerat, pe nedrept - zice el -, ca o piedica in calea solutionarii conflictului din Orientul Mijlociu.

Intrarea in cursa a lui Marwan Barghuti face ca rezultatul scrutinului prezidential, programat pentru 9 ianuarie, sa devina complet imprevizibil. Sondajele de opinie indica sanse sporite pentru Barghuti, in varsta de 45 de ani, fata de Abbas, 70 de ani, destul de impopular in randurile palestinienilor.
Intre timp, miscarea Fatah se vede confruntata cu pericolul scindarii, a aratat ieri Abbas Saki, membru al Comitetului de conducere al Fatah. Saki a mai spus ca ar putea fi vorba de o intreaga "conspiratie", menita sa dauneze miscarii. "Decizia lui Barghuti surprinde si este de condamnat", a mai declarat Saki, pe cand alti reprezentanti au regretat mai degraba ca acesta candideaza ca independent, renuntand la afilierea cu Fatah.

Candidatura lui Barghuti a fost apreciata drept "problematica" si de secretarul de stat american Colin Powell, care a reiterat pozitia SUA de colaborare cu o conducere palestiniana capabila sa obtina pacea cu Israelul.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.