Optzeci si noua de deputati au votat in favoarea adoptarii textului, 21 impotriva si niciunul nu s-a abtinut. Parlamentul regional de la Voivodina numara 120 de membri.

Adoptarea unui nou statut al provinciei, primul dupa 1990, este prevazuta in Constitutia sarba, aprobata de Parlamentul national in septembrie 2006.

In baza legii, noul statut trebuie sa fie aprobat si de legislativul sarb, unde proeuropenii presedintelui Boris Tadici se bucura de o majoritate confortabila.

Proiectul acorda mai multa autonomie Voivodinei, care va putea sa aiba reprezentanti in strainatate si sa incheie acorduri internationale.

Opozitia nationalista, in special Partidul Radical (SRS) si Partidul Democratic al Serbiei (DSS) al fostului premier Voislav Kostunita, considera ca proiectul incalca legea fundamentala si ca deschide calea pentru veleitati separatiste in provincie.

SRS si DSS au prezentat peste 100 de amendamente la proiectul de statut in cursul sesiunii Parlamentului provincial, dintre care majoritatea au fost respinse.

Opozitia nationalista a lasat sa se inteleaga ca s-ar putea adresa tribunalului constitutional al Serbiei in acest dosar.

In Voivodina, locuiesc 34 576 de romani, concentrati in 42 de localitati, reprezentand 1,5% din populatia totala a provinciei. Odata cu garantarea autonomiei in Voivodina, limba romana are statut oficial, alaturi de sarba, maghiara, croata, ruteana si slovaca.