Pariorii online mizeaza pe o victorie detasata a candidatului democrat la Casa Alba, potrivit datelor furnizate marti de unul dintre principalele site-uri de pariuri, a carui credibilitate este egala, daca nu mai mare decat cea a sondajelor, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
Potrivit site-ului irlandez Intrade, pionieri in pariurile online de toate tipurile, majoritatea pariorilor considera ca Obama va castiga in toate statele unde a invins John Kerry in 2004, dar si in statele cheie Virginia, Ohio, Florida, Colorado, Nevada, Iowa, New Mexico si Missouri.

Potrivit pronosticurilor pariorilor, Obama s-ar putea bucura de sustinerea a 364 de mari electori in Colegiul Electoral, in conditiile in care are nevoie de voturile a cel putin 270 pentru a deveni presedinte.

Mecanismul de pariere e simplu: daca esti de parere ca un candidat va castiga, cumperi contractul. Daca crezi ca va pierde il vinzi. Echilibrul intre oferta si cerere determina pretul.

Marti, la 20.00 (23.00 Ora Romaniei), contractul "Obama castiga alegerile prezidentiale" valora 78 (adica 7,8 dolari). Altfel spus, pariorii cred ca acest eveniment are 78% sanse sa se produca. Contractul "McCain castiga alegerile prezidentiale" valora 22,3.

Parerile privind credibilitatea acestor pariuri online sunt impartite. Dar expertii cred ca, tinand cont de rezultatele anterioare, aceste estimari sunt la fel de bune, daca nu chiar mai bune decat sondajele.

In anul 2004, George W. Bush a castigat in toate statele unde pariorii de pe site-ul Intrade pronosticasera. La legislativele din 2006, pariorii au estimat cu succes ca republicanii nu vor mai detine majoritatea in Senat, in conditiile in care niciun expert politic nu se aventura sa spuna acest lucru.

Potrivit unor analisti, ca James Surowiecki, editor la New York Times si autorul cartii de referinta "The Wisdom of Crowds" (Intelepciunea Multimilor), aceste pariuri sunt mai credibile decat multe sondaje pentru ca, jucandu-si banii, investitorul isi asuma un angajament mai puternic decat o declaratie pentru un institut de sondare.

Oricum, Barack Obama, este creditat cu un avans de 14% in fata adversarului sau republican John McCain, potrivit unui sondaj dat publicitatii astazi, de cotidianul New York Times.

Obama este creditat cu 53% din intentiile de vot, fata de 39% McCain, potrivit studiului realizat de cotidian si de postul de televiziune CBS si dat publicitatii cu 20 de zile inainte de alegerile prezidentiale.

Un alt studiu dat publicitatii marti seara, de Los Angeles Times, acorda 9%avans lui Obama (50%, fata de 41% McCain).

Studiul New York Times a fost realizat in perioada 10 - 13 octombrie, pe un esantion de 1.070 de persoane, cu o marja de eroare de plus, minus 3%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.