La reuniunea anuala a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) care va incepe lunea viitoare, unul dintre subiectele de discutie ar putea fi situatia Transnistriei. Guvernul de la Chisinau si-a facut ieri publica pozitia: "Solicitam comunitatii internationale sa spuna lucrurilor pe nume. Republica Moldova se confrunta cu o grupare de cetateni straini dirijati din afara tarii, care au acaparat prin forta armelor o parte din teritoriul national al Republicii Moldova, au instaurat un regim criminal si dictatorial, insistand asupra prezentei in continuare a fortelor militare straine.

In aceste conditii reluarea negocierilor cu regimul ilegal de la Tiraspol este imposibila", a declarat la sedinta speciala a consiliului permanent al OSCE ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan. Ministrul moldovean de Externe a cerut SUA si UE sa se implice in procesul de negocieri, dominate in prezent de Rusia, si comunitatii internationale sa determine Rusia sa-si evacueze neconditionat trupele si armamentul din provincia transnistreana si sa trimita o misiune in regiune care sa inspecteze baza militara rusasi unitatile paramilitare transnistrene.

Pe de alta parte, ambasadorul american la OSCE, Stephan Minikes, si-a exprimat dezamagirea in legatura cu lipsa de progrese insemnate in rezolvarea problemei transnistrene si a cerut mediatorilor conflictului si celorlate tari sa sustina eforturile Moldovei privind un angajament international pentru integritatea teritoriala, securitatea, stabilitatea si dezvoltarea democratica a Republicii. "SUA regreta provocarile permanente din partea autoritatilor transnistrene, care au impiedicat in ultimele luni inregistrarea unor progrese in solutionarea politica a conflictului transnistrean, printre care inchiderea scolilor moldovenesti si ocuparea fortata a statiei feroviare de la Tighina. Nici una dintre aceste probleme nu a fost solutionata, desi anumite progrese au fost inregistrare", a mentionat ambasadorul american la OSCE.

Delegatiile Statelor Unite si ale Uniunii Europene la OSCE au condamnat cu vehementa faptul ca Moscova nu a incheiat retragerea armamentului rusesc din Transnistria, noteaza Romanian Global News. SUA si UE au solicitat Rusiei sa reia imediat si neconditionat retragerea fortelor sale militare din Republica Moldova.

Tensiuni diplomatice Moscova-Chisinau

Ministerul rus de Externe a cerut diplomatiei de la Chisinau explicatii in legatura cu recentele declaratii ale unor oficialitati moldovene care au survenit ca reactie la afirmatiile noului ambasador al Federatiei Ruse in Moldova, Nikolae Reabov. Potrivit ITAR-TASS, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Turcanu, a fost convocat, miercuri, la Ministerul rus de Externe pentru a prezenta explicatii in legatura cu nota prin care institutia diplomatica de la Chisinau se arata nedumerita fata de declaratiile facute saptamana trecuta de noul ambasador al Federatiei Ruse, Nikolai Riabov.

Acesta a anuntat saptamana trecuta, in prima conferinta de presa pe care a convocat-o la Chisinau, ca Rusia nu va semna, la reuniunea OSCE de la Sofia, Declaratia de stabilitate si securitate pentru Moldova pe motiv ca autoritatile moldovene au ignorat cu desavarsire propunerile Rusiei. Exprimandu-se pe un ton categoric, el a invinuit autoritatile de la Chisinau ca nu au adus la cunostinta opiniei publice din Republica Moldova aceste propuneri. In replica, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova i-a solicitat ambasadorului rus sa respecte eticheta diplomatica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.