Oficiali americani au declarat ca dispun de informatii recente care sugereaza ca Iranul a desfasurat activitati in vederea fabricarii de focoase nucleare de mici dimensiuni destinate rachetelor sale Shahab, relateaza cotidianul "Washington Times".

Sursele citate au mentionat ca programul de fabricare a focoaselor cuprinde si dipozitivele tehnice necesare atasarii unei incarcaturi nucleare la o racheta. Oficialii americani au declarat ca proiectul focosului nuclear a fost elaborat de oamenii de stiinta iranieni si nu a fost furnizat de reteaua cercetatorului pakistanez Abdul Qadeer Khan, care a vindut tehnologii nucleare Libiei, Iranului si Coreei de Nord.
Totodata, potrivit unui grup de dizidenti irakieni, citati de mass media americane, Iranul dezvolta un program de fabricare a rachetelor cu raza lunga de actiune, care au capacitatea de a lovi capitale ale Europei.

Consiliul National de Rezistenta a Iranului (CNRI), care in trecut a oferit informatii exacte despre programul nuclear iranian, a anuntat ca Teheranul are in vedere fabricarea de rachete cu raza de actiune de 2.500 pina la 3.000 de kilometri. Iranul ar avea un program de cercetare, testare si fabricare a rachetelor Ghadr 101 si Ghadr 110, comparabile cu rachetele Scud E avansate, la Complexul Hemmat Missile Industries. Dizidentii sustin ca, in luna august, Iranul a testat o racheta Shahab-4, cu raza de actiune de 1900 pina la 3.000 de kilometri, in functie de greutatea focosului.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.