Nava spatiala Soiuz, avandu-l la bord pe turistul american Richard Garriott, a amarat astazi la Statia Spatiala Internationala (ISS), a anuntat biroul de presa al centrului rus de control al zborurilor spatiale, TSUP, potrivit NewsIn.

Echipajul navetei Soiuz TMA-13, este format din astronautul rus, Iuri Lonceakov, astronautul american Michael Fincke si multimilionarul din Texas Richard Garriott.

Garriott, fiul unui astronaut american, isi realizeaza la 47 de ani visul din copilarie si devine al saselea turist spatial. Garriott a platit 30 de milioane de dolari pentru aceasta excursie si va petrece doua saptamani la bordul ISS.

Tatal lui Richard, Owen Garriott, fost astronaut, care a petrecut doua luni in 1973 la bordul Skylab, prima statie spatiala operationala din istorie, a asistat si el duminica la lansare. "Este minunat", a comentat fostul astronaut.

Richard este primul descendent al unui astronaut american care participa ca turist la un zbor spatial de acest gen si spera sa acopere costurile calatoriei prin activitati remunerate. "Voi incerca sa demonstrez, prin aceasta expeditie, ca participantii privati pot desfasura activitati comerciale care sa le permita sa acopere costurile unor astfel de calatorii in spatiu", a declarat el sambata.

Richard va participa la diverse experimente pe bacterii, posibile doar in spatiu, din cauza gravitatii zero, ale caror rezultate ar putea fi profitabile pentru finantatori.

Turistul spatial sosise la inceputul anului la Moscova pentru a urma un antrenament si pentru a fi supus testelor necesare.

Inaintea lui Richard Garriot, americanii Dennis Tito (2001), Greg Olsen (2005) si Charles Simonyi (2007), unul dintre fondatorii companiei Microsoft, sud-africanul Mark Shuttleworth (2002) si americana de origine iraniana Anousheh Ansari (2006) si-au inscris numele in palmaresul turistilor in spatiu care au decolat de la Baikonur.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.