China si Rusia au prezentat marti bornele de granita care delimiteaza partea estica a frontierei lor, salutand un acord pe care il considera un exemplu in rezolvarea conflictelor teritoriale, transmite Reuters, potrivit NewsIn.
China si Rusia au semnat in luna iulie un pact prin care au stabilit linia de demarcatie a frontierei lor de 4.300 de kilometri, care a fost scena unor confruntari armate in timpul Razboiului Rece. Astazi, documentul a intrat oficial in vigoare.

Un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Qin Gang, a declarat ca rezolvarea acestei dispute reprezinta o lectie pentru intreaga lune. "Experienta Chinei si Rusiei in rezolvarea acestor dispute frontaliere arata din nou ca dialogul pasnic si consultarile corecte si rezonabile, pe baze egale, reprezinta o cale eficienta", a afirmat Qin. "Acest aspect reprezinta un exemplu pentru comunitatea internationala", a adaugat el.

Rusia este dornica sa isi sporeasca exporturile de petrol, gaz si produse nucleare catre China, al doilea mare consumator mondial de petrol si energie, desi cresterea influentei internationale a acestei tari este privita cu oarecare anxietate de elitele de la Moscova.

Rusia, a carei imensa economie este in boom pentru al zecelea an consecutiv, si-a format legaturi apropiate cu Beijingul in mai multe dosare internationale, printre care Iranul si Coreea de Nord. Insa relatiile bilaterale in ultimul secol au inregistrat suisuri si coborasuri. Cele doua tari au trecut de la relatii foarte apropiate in anii '50, la suspiciuni si rivalitati un deceniu mai tarziu, cand s-au indepartat ideologic si au inceput confruntarile la frontiera comuna.

Cele doua tari au semnat un acord de demarcare a partii estice a frontierei in 1991, urmat de un acord suplimentar in 2004. O intelegere referitoare la frontiera vestica fusese semnata in 1994.

Cele doua tari au prezentat bornele de granita in provincia din nord-estul Chinei Heilongjiang.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.