Oficiali cubanezi si de la Patriarhia Moscovei urmeaza sa asiste la ceremonia de deschidere a bisericii cu cinci cupole aurite, situata in cartierul istoric al Havanei, potrivit ambasadei Moscovei in Cuba.

Este insa putin probabil, din cauza "varstei inaintate si starii de sanatate" ca Patriarhul rus Aleksei al II-lea sa se deplaseze la Havana pentru acest eveniment, desi "nu se stie niciodata", a spus un diplomat rus.

Seful departamentului de relatii externe al Patriarhiei, mitropolitul Kirill, care sugerase in 2002 liderului cubanez Fidel Castro construirea acestei biserici, ar putea fi insa prezent la inaugurare, potrivit aceleiasi surse. Mitropolitul apreciase atunci ca aceasta biserica, destinata catorva mii de credinciosi ruso-ortodocsi stabiliti in Cuba pe vremea URSS, ar putea fi o "punte culturala" intre Havana si Moscova, ale caror legaturi foarte stranse s-au racit dupa 1991 si schimbarea de sistem din Rusia. Relatiile dintre Cuba si Rusia s-au apropiat insa in ultima vreme, pe masura ce acelea dintre Moscova si Washington, inamicul declarat al Havanei de jumatate de secol, s-au deteriorat.

Biserica ortodoxa rusa se afla, de altfel, in apropierea celei greco-ortodoxe Sfantul Nicolaie, primul lacas ortodox construit in Cuba. Biserica a fost inaugurata in 2004 de Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu I, in prezenta lui Fidel Castro.

Ultimul protagonist inca in viata al crizei rachetelor cubaneze dintre Washington si Moscova din 1962, care a plasat lumea in pragul unui razboi nuclear, Fidel Castro, in varsta de 82 de ani, a cedat in iulie 2006 puterea fratelui sau Raul, din motive de sanatate.