Ohio, cu peisajul sau presarat cu otelarii in ruine, marturie a viselor spulberate a milioane de muncitori, ar putea decide inca o data soarta alegerilor prezidentiale americane, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
Incepand din 1944, locuitorii din Ohio au votat intotdeauna pentru candidatul care a castigat alegerile prezidentiale, exceptie facand scrutinul din 1960, cand l-au preferat pe republicanul Richard Nixon in fata democratului John Kennedy.

Statul a trecut dintr-o tabara in alta in repetate randuri, iar in 2004 a fost cel care a determinat rezultatul alegerilor, castigate de George W. Bush, la o diferenta de numai 119.000 de voturi de democratul John Kerry.

Youngstown se afla in centrul "centurii de rugina" (rust belt), o regiune unde majoritatea uzinelor care ofereau alta data un nivel de viata mediu pentru milioane de familii, au fost mutate sau inchise. Democratii au profitat mult timp de sustinerea muncitorilor din aceasta zona, adesea grupati in sindicate, inainte ca republicanii sa le ia locul, prin abordarea unor teme sociale conservatoare, ca avortul sau casatoria intre homosexuali. Alegatorii care s-au indepartat de democrati s-ar putea razgandi, insa, din cauza problemelor economice cu care se confrunta aceasta regiune, marcata de zeci de mii de confiscari in sectorul imobiliar.

Potrivit sondajelor din Ohio, compilate in 9 octombrie de site-ul independent RealClearPolitics, candidatul democrat Barack Obama conduce cu 3,5%din intentiile de vot in fata republicanului John McCain (48,9%, fata de 45,4%). Dar unii alegatori care au ales-o pe Hillary Clinton la primarele democrate inclina sa fie de partea de lui McCain. Acesta este cazul lui Marc Fusillo, in varsta de 35 de ani, care conduce o firma de restaurari. Situatia economica din tara si experienta lui McCain i-au determinat alegerea. "Nu sunt un republican fervent", a precizat el, subliniind ca anul acest alegatorii se afla in fata a "doua optiuni bune", spre deosebire de 2004 cand "atat Kerry, cat si Bush erau incompetenti", din punctul sau de vedere.

Toti candidatii la presedintie si vicepresedentie au participat la mitinguri electorale in Youngstown. John McCain a obtinut sustinerea unui lider local de sindicat important, dupa un miting care a reunit 7.000 de persoane, la sfarsitul lunii septembrie. La randul sau, Barack Obama a vorbit la universitate, a mers intr-un restaurant popular si l-a trimis pe candidatul sau la vicepresedintie, Joe Biden, intr-o uzina de titaniu.

"Si apoi pleaca si nu ii mai revedem", comenteaza, cu amaraciune, Mark Greer, in varsta de 55 de ani, responsabil cu securitatea intr-un imobil din centru. "Nimeni nu se mai intoarce dupa alegeri", adauga el. Greer este favorabil propunerii lui McCain de a reduce ajutorul american pentru strainatate si sustine razboiul din Irak. "Incercam in continuare sa ne ocupam de gradina vecinului, in conditiile in care a noastra este parloaga", explica el. "Uneori razboiul creeaza locuri de munca. Este groaznic, dar este adevarat", adauga el.

In Ohio au fost desfiintare aproximativ 224.000 de locuri de munca incepand din anul 2000. Youngstown avea 160.000 de locuitori in anii '70, inainte de inchiderea otelariilor, apoi populatia a scazut la 73.000 de lcuitori.

"Lucrurile merg foarte rau", considera George Zeller, analist economic din Cleveland, in nordul statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.