Cel putin 34 de persoane, dintre care zece politisti, au fost ranite usor luni la Podgorita, in incidente care s-au produs la finalul unei manifestatii de protest fata de decizia Guvernului de a recunoaste independenta Kosovo, potrivit NewsIn.
"Cel putin 34 de persoane, dintre care 23 de politisti, au fost ranite si internate la centrul medical de urgenta de la Podgorita", a anuntat directorul acestuia, Vladimir Dobriceanin. "Majoritatea au rani usoare", a precizat el.

Linistea s-a reinstalat pe strazile capitalei muntenegrene in jurul orei 21.15 (22.15, ora Romaniei), dar politia ramane foarte prezenta in oras.

Incidentele s-au produs la finalul unei manifestatii a circa 10.000 de partizani ai opozitiei prosarbe, care cereau Guvernului condus de Milo Djukanovici sa anuleze aceasta decizie.

O parte dintre protestatari a fortat un cordon al politiei din fata Parlamentului, lansand torte aprinse si pietre, spargand mai multe ferestre ale cladirii. Politia a replicat cu gaze lacrimogene si a dispersat multimea.

Potrivit corespondentului AFP, un politist si un jurnalist au fost raniti. Grupuri de manifestanti alergau pe strazi, spargand vitrine si incendiind pubele. Politia a anuntat ca a arestat 28 de persoane.

Politia a blocat bulevardul principal din capitala muntenegreana si strazile invecinate, formand cordoane de protectie in jurul sediilor Guvernului, Parlamentului si Presedintiei. Zona era survolata de elicoptere ale fortelor de ordine.

Guvernul din Muntenegru a decis joi "in unanimitate" sa recunoasca independenta Kosovo. Participantii la manifestatie, organizata de patru partide de opozitie prosarbe, au acordat Guvernului un termen ce expira joi la ora 11.00 (12, ora Romaniei) pentru a reveni asupra "deciziei ilegale", cerand Parlamentului sa convoace pana atunci un referendum pe aceasta tema.

Protestatarii au scandat sloganuri in care il acuzau pe premierul Milo Djukanovici ca a " "Tradare, tradare" si tradat Kosovo"."Kosova este Serbia" au fost alte sloganuri scandate.

"Este cea mai rusinoasa decizie din istoria Muntenegrului", a declarat in fata manifestantilor arhiepiscopul Amfilohije Radovici, care tine de Biserica Ortodoxa Sarba.

Comunitatea sarba este foarte prezenta in Muntenegru, unde peste 30% din cei 650.000 de locuitori se declara sarbi. Muntenegru s-a separat de Serbvia proclamandu-si independenta in iunie 2006, in urma unui referendum.

Liderii albanezi ai Kosovo si-au proclamat independenta unilateral in februarie. Kosovo a fost recunoscut de circa 50 de tari, printre care Statele Unite si principalele tari europene. Recunoasterea independentei Kosovo de catre Muntenegru si Macedonia a provocat nemultumirea Belgradului, care a cerut ambsadorilor celor doua tari sa paraseasca Serbia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.