Autoritatile californiene au decretat luni starea de urgenta in sudul statului, unde peste 4.200 de hectare de vegetatie au fost distruse de incendiile soldate cu moartea unei persoane si care au antrenat evacuarea mai multor mii de localnici din regiunea Los Angeles, relateaza NewsIn.
Alimentate de rafalele de vant cu viteze de peste 100 de kilometri pe ora, doua incendii din nordul San Fernando Valley, o suburbie rezidentiala situata la nord-vest de al doilea oras ca marime al Statelor Unite, au distrus sau avariat zeci de locuinte si rulote, potrivit posturilor locale de televiziune.

Niciun bilant oficial precis privind pagubele materiale nu era disponibil in cursul dupa-amiezii de luni, in conditiile in care peste 1.000 de pompieri, sprijniniti de elicoptere si avioane, incercau sa impiedice flacarile sa se extinda la zonele rezidentiale.

In pofida mijloacelor importante desfasurate, suprafata arsa s-a extins pe parcursul zilei si a ajuns la peste 4.000 de hectare, in timp ce 1.200 de persoane au fost evacuate din locuintele lor. Principalul incendiu, la nord-est de San Fernando, era stapanit numai in proportie de 5%, dupa ce a distrus 2.100 de hectare, potrivit pompierilor din comitatul Los Angeles. Un altul, la nord de cartierul Porter Ranch, la 40 de kilometri de centrul Los Angelesului, a ars 1.900 de hectare si nu putea fi stapanit, extinzandu-se rapid catre vest.

In fata acestei amenintari, guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, a decretat starea de urgenta. Aceasta masura, care vizeaza comitatele Los Angeles si Ventura, situat mai la vest, permite mobilizarea tuturor resurselor publice pentru a lupta impotriva unei catastrofe majore.

Cadavrul unui barbat, aparent fara casa, a fost descoperit in nord-vestul Los Angelesului, a anuntat primarul orasului, Antonio Villaraigosa. Potrivit primelor informatii, victima a murit cand flacarile au cuprins adapostul sau improvizat.

Cel putin doua incendii noi au fost semnalate luni in regiunea Los Angeles: unul la Newport Beach, la 60 de kilometri sud-est de oras, si unul la Oceanside. De asemenea, la baza puscasilor marini din apropiere de Camp Pendleton, ocupantii a 1.025 de case au primit ordin de evacuare din cauza unui focar din apropiere, potrivit autoritatilor din comitatul San Diego.

Flacarile sunt intetite de rafalele puternice de vant, specifice fenomenului cunoscut ca "vantul Santa Ana", care creeaza conditii periculoase in fiecare toamna in aceasta regiune, afectata de o seceta grava in ultimii doi ani.
Circulatia a fost oprita pe trei sosele, dintre care una care leaga Los Angelesul de capitala statului, Sacramento, din cauza fumului gros. Autoritatile au avertizat si in legatura cu o posibila degradarea a calitatii aerului si au inchis mai multe scoli.

Originea incendiilor nu a fost stabilita deocamdata.

Serviciul american de Meteorologie (NWS) a prevazut luni rafale de vant cu viteze intre intre 80 si 120 de kilometri pe ora in zonele muntoase din jurul Los Angelesului.

Incendiile intervin la un an dupa ce sudul Californiei a fost devastat de incendii care s-au soldat cu opt morti, au distrus 2.000 de locuinte si au dus la evacuarea a 640.000 de persoane. Peste 2.100 de kilometri patrati de teren au fost arse in toamna anului 2007.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.