Institutul ceh pentru studierea regimurilor totalitare a publicat luni raportul politiei comuniste cehoslovace privitor la o depozitie din 1950 a scriitorului Milan Kundera, care a dus la arestarea unuia dintre compatriotii sai, condamnat apoi la 22 de ani de inchisoare, informeaza NewsIn.

Facsimilul procesului verbal 624/1950 a fost publicat pe site-ul polonez www.ustrcr.cz al acestui institut, creat in 2007 pentru a face lumina asupra istoriei fostei tari comuniste in baza arhivelor Ministerului de Interne si ale politiei secrete.

Raportul a fost intocmit la 14 martie 1950 de un inspector al sectiei II a OVNBU( Comandamentul sectorial pentru securitate nationala) din Praga. "Astazi, in jurul orei 16.00, un student, Milan Kundera, nascut la 1 aprilie 1929 la Brno, care locuieste in Praga VII, in campusul universitar, pe strada Regele George al VI-lea, s-a prezentat in acest departament si a raportat ca o studenta, Iva Militka, care locuia in acelasi campus universitar, i-a spus studentului Dlask din acelasi campus ca s-a intalnit cu un oarecare Miroslav Dvoracek pe care ea il cunostea". Acesta din urma, care era cautat pentru dezertare, a fost arestat in aceeasi zi, potrivit raportului politiei.

Miroslav Dvoracek a fost apoi condamnat la 22 de ani de inchisoare, dupa ce fusese ceruta pedeapsa cu moartea impotriva sa. Trimis intr-un lagar de munca fortata la o mina de uraniu, Dvoracek a fost eliberat 14 ani mai tarziu, in 1963. Kundera tocmai publicase "Ridicole iubiri", roman care i-a adus notorietatea.

In varsta de 21 de ani la momentul denuntului, Milan Kundera nu il cunostea personal pe Dvorácek, dar auzise despre intalnirea ce urma sa aiba loc printr-o a treia persoana, potrivit anchetei efectuata de Adam Hradilek, autorul articolului. Acesta din urma, colaborator al Institutului pentru studierea regimurilor totalitare unde se ocupa de gestionarea arhivelor comuniste, a dat din intamplare peste numele lui Kundera. El stia despre arestarea lui Dvorácek de la studenta care trebuia sa se intalneasca cu acesta si care traia cu sentimentul vinovatiei de la arestarea prietenului ei, potrivit Respekt.

Dvorácek, un pilot ceh, parasise Cehoslovacia in 1948, dupa venirea la putere a comunistilor. Intr-o tabara de refugiati de la Munchen, el a fost recrutat de un serviciu de informatii cehoslovac finantat de americani si trimis din nou in tara pentru a lucra ca si curier. In prezent in varsta de 80 de ani, Miroslav Dvorácek traieste in Suedia, fiind bolnav de inima.

Cunoscutul scriitor si opozant al Comunismului, Milan Kundera a refuzat initial sa faca orice comentariu cu privire la acuzatiile care ii sunt aduse, pentru ca apoi, acesta sa nege categoric ca ar fi colaborat cu politia politica si ca facsimilul descoperit de catre istorici este 'un mister' pentru el. "Sunt uimit de acest lucru, la care chiar nu ma asteptam, de care nu stiam nimic si care nu a avut loc", a spus Kundera, pentru agentia CTK.

Pe de alta parte, Miroslav Dvoracek spune ca nu are nici o importanta pentru el cine l-a denuntat.

"Miroslav Dvoracek stie ca a fost denuntat, insa nu are nicio importanta pentru el cine a facut denuntul", a declarat astazi Marketa Dvoracek Novak, sotia fostului opozant, aflat in prezent in Suedia. "Nu suntem surprinsi ca Milan Kundera a fost implicat”, a adaugat aceasta.

"Dintre celebriratile epocii, multi erau fanatici ai regimului comunist in anii '50. Apoi au trecut bariera, dupa 1968, si au inceput sa militeze pentru libertate, purtand insa in bagajele lor lucrurile pe care le-au facut in anii '50", a explicat sotia lui Dvoracek. "(Kundera - n.red.) este un bun scriitor, dar nu aveam nicio iluzie despre el din punct de vedere uman", a adaugat sotia disidentului.

Sotul ei, in prezent in varsta de 80 de ani si care a suferit de curand o criza cardiaca, a lucrat 10 din cei 14 ani de detentie in minele de uraniu din Cehoslovacia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.