UE a decis astazi sa suspende pentru sase luni interdictia de intrare pe teritoriul Uniunii pentru presedintele belarus Aleksandr Lukasenko si alti oficiali, au declarat diplomati europeni, transmite NewsIn.

"Am suspendat interdictia de intrare pentru sase luni, iar exceptie fac cei implicati in disparitia unor prizonieri politici", a spus un diplomat UE, dupa ce ministrii de externe din Uniune au discutat chestiunea.

Un alt trimis UE a confirmat ca suspendarea sanctiunilor il vizeaza si pe Lukasenko. "Este liber sa calatoreasca", a spus diplomatul.

Totusi, sanctiunea ce prevede blocarea bunurilor acestor oficiali ramane in vigoare deocamdata, au subliniat diplomatii.

Comisarul european pentru relatii externe, Benita Ferrero-Waldner, a pledat anterior pentru suspendarea partiala a sanctiunilor impotriva Belarusului, pentru a determina aceasta tara sa "faca alegerea istorica" pentru democratie. La o reuniune cu ministrul belarus de externe, Serghei Martinov, "am spus ca, pentru incurajarea unor noi evolutii democratice in Belarus, voi fi in favoarea unei suspendari a celor mai importante interdictii legate de vize, pentru ca vrem sa aratam ca progresele sunt recompensate", a spus ea.

"Eliberarea prizonierilor politici a fost un pas esential, dar nu am raspuns concret. Deci nu trebuie sa mai amanam raspunsul, altfel ma tem ca am renunta la o posibilitate de incurajare politica", a adaugat comisarul, cu ocazia reuniunii ministrilor europeni de externe la Luxemburg.

"Belarusul se confrunta cu o alegere istorica: fie ia masurile necesare catre democratie si independenta, fie se resemneaza cu stagnarea. Deci trebuie sa il ajutam sa inceapa aceasta miscare", a insistat Benita Ferrero-Waldner.

UE a dat deja dovada de deschidere, invitandu-l pe Martinov la Luxemburg, prima intalnire la acest nivel din 2006. Ministrii ar urma sa mearga si mai departe, suspendand luni partial sanctiunile impotriva unora dintre personalitatile regimului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.