Guvernele Romaniei si Ungariei vor semna, la sedinta din 21 octombrie, un protocol pentru actiune rapida in cazul apelurilor la numarul unic de urgente 112, facand posibila interventia celui mai apropiat echipaj de ambulanta, chiar daca locul interventiei este pe teritoriul celuilalt stat, informeaza NewsIn.
Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Borbely Karoly, a declarat ca protocolul va permite echipelor de paramedici din Ungaria sa intervina la accidente de pe teritoriul Romaniei, in cazul in care timpul in care ajung la fata locului este mai scurt decat al colegilor romani.

"Este vorba de o coordonare mai buna intre cele doua tari, cu privire la serviciul 112, de-a lungul granitei, asta insemnand ca cei doi operatori de 112 la nivel de grup de lucru, stabilesc un anumit protocol. Acele persoane care suna la 112, iar echipajul din Romania este mai aproape de accident decat echipajul de interventie din Ungaria, atunci intervin romanii si invers", a afirmat ministrul, subliniind ca cele doua sisteme 112 functioneaza in ambele tari la standarde europene, motiv pentru care coordonarea lor nu ar trebui sa puna probleme.

Potrivit lui Borbely specialisti din cele doua tari se vor intalni in data de 15 sau 16 octombrie la Satu Mare pentru a stabili detaliile tehnice ale intelegerii.

Ministrul Comunicatiilor a mai declarat ca cele doua centre de paramedici care vor fi implicate mai mult in proiect vor fi cele de la Oradea, respectiv Debrecen, avand in vedere ca aceste orase sunt cele mai apropiate de granita.

"Raza de actiuni va fi undeva pe un perimetru de 10-15-20 de km de granita, dar vom stabili exact, intre cele doua parti, pana unde merge acest perimetru", a mai afirmat ministrul.

Un alt detaliu care va fi stabilit la Satu Mare se va referi la limba de comunicare intre medicii straini si populatia autohtona, insa Borbely a spus ca, cel mai probabil acest lucru nu va reprezenta o problema.

"In ce limba o sa se inteleaga vom stabili noi la grupul de lucru, dar gasim noi o limba in care sa ne intelegem. Daca e vorba de cazuri grave, bolnavul este inconstient, deci nu poate comunica. In plus, in zona granitei sunt comunitati romanesti in Ungaria si comunitati de maghiari din Romania", a mai spus ministrul.

In data de 21 octombrie va avea loc o noua sedinta comuna a Guvernelor Ungariei si Romaniei, locatie urmand sa fie aleasa intre orasul ungar Szeged si capitala Budapesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.