Prin atacurile personale lansate in ultima saptamana la adresa candidatului democrat Barack Obama, prima persoana de culoare care are sanse sa fie aleasa presedintele Statelor Unite, tabara republicana cultiva "semintele urii si ale divizarii", a acuzat sambata John Lewis, reprezentant democrat de Georgia, potrivit NewsIn.

Candidatul republican John McCain si colega sa de campanie, Sarah Palin, "se joaca cu focul si, daca nu sunt atenti, acest foc va arde" pe toata lumea, a adaugat Lewis, comparandu-l pe McCain cu guvernatorul segregationist de Alabama din anii ’60, George Wallas. Declaratiile acestuia "au creat un climat de ura care a dus la moartea a patru fetite de culoare intr-un atentat asupra unei biserici din Birmingham, Alabama" in 1963, a mai spus Lewis.

McCain a reactionat sambata fata de aceste acuzatii, calificandu-le drept afirmatii "socante si care intrec orice limita". Seful de campanie al candidatului republican, Rick Davis, a acordat un interviu postului de televiziune Fox News, in care a declarat ca "ideea de a-l compara pe cazul lui John McCain cu ura si politicile segregationiste ale cuiva ca Wallace este scandaloasa".

John Lewis a publicat un al doilea comunicat sambata seara, in care a declarat ca "nu a avut nicio intentie sau dorinta" de a-l compara direct pe McCain cu George Wallace. "Declaratiile mele nu au fost decat o atentionare pentru americani ca aluzii toxice pot duce la violenta", a adaugat el, salutand faptul ca John McCain a condamnat vineri aluzii violente ale unora dintre sustinatorii sai, la mitingurile electorale. In timpul acestor intalniri, republicani furiosi au insultat si chiar cerut moartea candidatului democrat. McCain a incercat sa calmeze situatia, intervenind de la sediul sau de campanie, din Arlington, Virginia, in apropiere de Washington. "Il respect pe senatorul Obama", a repetat acesta in mai multe randuri. "Vom avea o campanie respectuoasa si vom avea grija ca toata lumea sa faca la fel, pentru ca acest lucru este important", a adaugat McCain.

In pofida campaniei de denigrare desfasurata de echipa McCain-Palin impotriva candidatului democrat, Obama pastreaza un avans semnificativ in sondaje, chiar daca diferenta dintre cei doi candidati la presedintie pare sa inceapa sa se reduca. Potrivit unui studiu realizat de Gallup si publicat duminica, Obama are sapte puncte procentuale in fata contradandidatului sau (50% fata de 43%).

Turnura luata de campania lui McCain ii ingrijoreaza pe membrii Partidului Republican. "Incepem sa resimtim o adevarata frustrare, pentru ca mai este putin timp (inainte de alegerile din 4 noiembrie - n.red.). Iar mesajul campaniei, mesajul nostru, nu are succes" in randul alegatorilor, a declarat Saul Anuzis, presedintele Partidului Republican din Michigan, citat de New York Times.

Duminica, cei doi candidati se pregateau pentru a treia si ultima dezbatere prezidentiala, care va avea loc miercuri la Universitatea Hofstra din New York. In tabara democrata, fostul presedinte Bill Clinton si sotia sa Hillary l-au sustinut, pentru prima oara impreuna, pe Obama, alaturi de senatorul si candidatul la vicepresedintie, Joe Biden, intr-un miting in Scranton, Pennsylvania.

Clinton le-a cerut celor care au votat-o pe Hilarry in alegerile primare sa il sustina pe Obama. "Daca va intrebati cine are cele mai bune idei, cele mai bune reflexe, cea mai buna capacitate de a intelege problemele si cea mai buna echipa, raspunsul este Barack Obama", a declarat Bill Clinton in fata miilor de persoane prezente la miting.