Naveta Soiuz, avandu-i la bord pe multimilionarul din Texas, pe cosmonautul rus Iuri Lonceakov si pe astronautul american Michael Fincke, a fost lansata la ora locala 13.01 (10.01, ora Romaniei). Naveta spatiala a fost lansata de la rampa de unde sovieticul Iuri Gagarin, primul om in spatiu, isi incepea in 1961 misiunea istorica.

Garriott, fiul unui astronaut american, isi realizeaza la 47 de ani visul din copilarie si devine al saselea turist spatial. El va petrece doua saptamani la bordul ISS.

Sute de persoane, venite special pentru acest eveniment, au aplaudat momentil desprinderii rachetei de sol. Zece minute mai tarziu, controlorii aerieni au confirmat ca naveta este pe orbita, asa cum era prevazut. Familiile si prietenii pasagerilor au deschis imediat sampania, pentru a celebra inceputul expeditiei.

"Sunt fericita pentru el", a spus o prietena a lui Garriott, Kelly Miller. "Visa la asta. Cred ca merita toate eforturile", a subliniat ea.

Garriott a platit 30 de milioane de dolari pentru aceasta excursie. Naveta urmeaza sa ajunga pe ISS marti la 08.33 GMT (11.33, ora Romaniei).

Tatal lui Richard, Owen Garriott, fost astronaut, care a petrecut doua luni in 1973 la bordul Skylab, prima statie spatiala operationala din istorie, a asistat si el duminica la lansare. "Este minunat", a comentat fostul astronaut.

Richard este primul descendent al unui astronaut american care participa ca turist la un zbor spatial de acest gen si spera sa acopere costurile calatoriei prin activitati remunerate. "Voi incerca sa demonstrez, prin aceasta expeditie, ca participantii privati pot desfasura activitati comerciale care sa le permita sa acopere costurile unor astfel de calatorii in spatiu", a declarat el sambata.

Richard va participa la diverse experimente pe bacterii, posibile doar in spatiu, din cauza gravitatii zero, ale caror rezultate ar putea fi profitabile pentru finantatori.

Turistul spatial sosise la inceputul anului la Moscova pentru a urma un antrenament si pentru a fi supus testelor necesare.

Inaintea lui Richard Garriot, americanii Dennis Tito (2001), Greg Olsen (2005) si Charles Simonyi (2007), unul dintre fondatorii companiei Microsoft, sud-africanul Mark Shuttleworth (2002) si americana de origine iraniana Anousheh Ansari (2006) si-au inscris numele in palmaresul turistilor in spatiu care au decolat de la Baikonur.