Democratul John Lewis, veteran al luptei pentru drepturile civile, i-a acuzat pe republicanul John McCain si candidata sa la vicepresedintie ca "seamna semintele urii si divizarii", spunand ca ei ii aduc aminte de perioada segregationista a guvernatorului George Wallace, relateaza Reuters.

John McCain, care se plaseaza pe locul doi in sondaje, dupa contracandidatul sau democrat Barack Obama, a ripostat rapid, spunand ca afirmatiile lui Lewis sunt "socante si deplasate", cerandu-i lui Obama sa le respinga imediat.

Echipa de campanie a lui Obama a spus ca, in timp ce Lewis are dreptate sa condamne "discursul plin de ura", senatorul de Illinois nu crede ca atitudinea lui McCain este comparabila cu cea a lui Wallace sau cu politicile segregationiste adoptate de acesta cand a fost guvernator al statului Alabama in anii '60.

Chestiunea rasei a aparut constant in cursa electorala dintre McCain si Obama, care ar putea deveni primul presedinte afroamerican al Statelor Unite, insa nu se stie ce rol va avea aceasta chestiune in alegerile de la 4 noiembrie.

Afirmatiile lui Lewis, postate pe site-ul sau, intervin la scurt timp dupa declaratiile dure formulate la adresa lui Obama in timpul mitingurilor electorale ale lui McCain. Candidatul republican le-a cerut vineri sustinatorilor sai sa fie respectuosi fata de contracandidatul sau democrat.

"Sunt foarte nemultumit de tonul negativ al campaniei lui McCain-Palin", a spus Lewis, sustinator al lui Obama, important activist pentru libertati civile, reprezentant al statului Georgia in Camera Reprezentantilor.

"Ceea ce vad astazi imi aminteste foarte mult de o perioada distructiva din istoria Statelor Unite. Senatorul McCain si guvernatoarea Palin cultiva semintele urii si divizarii si nu este nevoie de aceasta ostilitate in discursul politic", a spus el. Spunand ca si Wallace a candidat la alegerile prezidentiale, Lewis a declarat ca "Wallacce a creat climatul si conditiile care au incurajat atacurile dure fata de americani nevinovati care incearcau doar sa-si exercite drepturile constitutionale". "Senatorul McCain si guvernatoarea Palin fac un joc periculos, iar, daca nu sunt atenti, acest foc care mocneste ne va consuma pe toti", a avertizat Lewis.

"Sunt dezamagit ca John Lewis, un om pe care l-am admirat mereu, imi ataca in acest fel caracterul si pe cel al miilor de americani care vin la mitingurile republicane sa aprobe reformele care vor pune America din nou pe picioare", a spus candidatul republican.

Purtatorul de cuvant al lui Obama, Bill Burton, a respins comparatia lui Wallace, insa a precizat ca Lewis "are dreptul sa condamne un tip de discurs pe care McCain insusi l-a folosit recent, ca si acuzatiile nefondate si extrem de iresponsabile ale lui Palin, potrivit carora democratul Obama 'se alatura teroristilor'".

McCain si Palin au adus in discutie recent contactele lui Obama cu fostul militant radical din anii '60 William Ayers.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.