O "scurgere de material" radioactiv a avut loc in incinta unei uzine de tratare a combustibilului nuclear din Haga, in vestul Frantei, si a fost clasata de nivelul 1 pe scara incidentelor nucleare, a anuntat vineri grupul nuclear Areva, intr-un comunicat.
Incidentul "nu a avut consecinte asupra personalului sau mediului", potrivit Areva.

Autoritatea pentru securitatea nucleara a clasat incidentul, survenit in 24 septembrie 2008 la umplerea unui recipient cu plutoniu, de "nivelul 1 pe scara internationala a evenimentele nucleare, cu opt nivele".

"Materialul a ramas izolat in incinta in care se derula operatiunea. Operatiunile de umplere au fost oprite, iar materia a fost recuperata"
, potrivit comunicatului.

Acesta este al patrulea incident de nivelul 1 inregistrat la aceasta uzina de la inceputul anului.

In ultimele luni, in Franta s-au produs mai multe incidente in centre nucleare, dintre care patru in cel de la Tricastin, din sud-estul tarii. Aproximativ 100 de angajati ai acestei centrale nucleare au fost "contaminati usor" cu praf radioactiv.

Incidentele de la Tricastin si de la un alt centru, de la Romans, au generat un val de ingrijorare si de critici, in conditiile in care, in Franta, energia nucleara acopera 80% din necesarul de consum. Organizatia ecologista Greenpeace a cerut o "dezbatere nationala" asupra energiei nucleare in tara.

In anul 2007, autoritatea pentru siguranta nucleara franceza a inregistrat 86 de incidente de nivelul 1.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.