Peste 450 de milioane de persoane din intreaga lume sufera de afectiuni mintale, cele mai frecvente boli de acest tip in randul europenilor fiind depresia si schizofrenia, potrivit unui raport al World Federation for Mental Health, lansat vineri, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii Mintale.
"La momentul acesta, cele 450 de milioane de persoane se confrunta cu o problema de sanatate mintala, comportamentala sau psihologica reprezinta 12% din populatia lumii. Dintre acestia, 50 de milioane sufera de boli mintale grave. Foarte multi bolnavi de acest fel sufera singuri si in tacere, fara a primi tratament specializat, din cauza barierelor impuse de societate - stigmatizarea si prejudecatile fiind cele mai importante obstacole pentru oferirea de servicii medicale de calitate", se arata in raport.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), 76% dintre tarile lumii au o legislatie specifica in domeniul sanatatii mintale, dar o treime dintre acestea nu au un buget special alocat pentru acest tip de afectiuni.

O problema identificata de OMS este aceea a deficientei de personal medical specializat in tratarea pacientilor cu afectiuni mintale, in tarile sarace media fiind de 0,05 psihiatri la 100.000 de locuitori. Problema este accentuata in foarte multe tari de migratia personalului medical specializat.

OMS recomanda ca sanatatea mintala sa devina o prioritate globala, pentru ca afectiunile de acest tip sa nu mai fie neintelese si tratate superficial.

Potrivit organizatiei nonprofit Mental Health Europe (MHE), peste 27% dintre adultii europeni sufera de cel putin o forma de boala mintala pe parcursul unui an. MHE estimeaza ca, pana in anul 2020, depresia va fi cea mai raspandita boala din Europa.

In Romania, Spitalul Clinic de Psihiatrie "Dr. Alexandru Obregia" a inregistrat, in anul 2007, peste 21.000 de internari, cele mai multe cazuri fiind de depresie (peste 35%) si schizofrenie (peste 15%).

In Bucuresti, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii Mintale, Liga Romana pentru Sanatate Mintala imparte materiale infomative pe tema sanatatii mintale, in Piata Universitatii si Piata Unirii.

Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale este sarbatorita incepand cu anul 1992.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.