Libia a decis sa isi retraga toti banii din bancile elvetiene, circa sapte miliarde de dolari, si a confirmat oprirea livrarilor de petrol pentru aceasta tara, a anuntat joi seara agentia oficiala libiana Jana, relateaza NewsIn.
"Libia a decis oprirea aprovizionarii Elvetiei cu titei si isi va retrage banii din bancile elvetiene, suma care se ridica la sapte miliarde de dolari", a declarat agentia, care a citat "o sursa oficiala din Ministerul de Externe".

S-a decis "oprirea oricarei cooperari economice cu Elvetia", in semn de protest, potrivit Jana, fata de "relele tratamente" la care au fost supusi "diplomati si oameni de afaceri libieni din partea politiei din cantonul Geneva". Aceste masuri vor fi anulate "cand motivele si cauzele acestor practici vor fi cunoscute", a adaugat sursa citata.

Libia a decis sa opreasca livrarile de petrol catre Elvetia, a anuntat miercuri seara compania petroliera libiana Tamoil, in replica la arestarea unuia dintre fiii lui Gaddafi la Geneva, dorind "scuze" din partea autoritatilor elvetiene. "Libia a cerut companiei sa opreasca orice livrare de petrol catre Elvetia", a declarat directorul companiei, Issam Zanati. "Este o decizie a autoritatilor libiene si nu a companiei Tamoil", a subliniat directorul, in noaptea de miercuri spre joi, din Franta.

Tripoli avertizase cu privire la o astfel de decizie, ca represalii dupa arestarea, la 15 iulie, la Geneva, a lui Hanibal Gaddafi, unul dintre fiii liderului libian.

Elvetia importa anual 2,5 milioane tone de titei din Libia. Avand in vedere toate necesitatile legate de produsele petroliere si de derivatele acestora (11,5 milioane de tone anual), acest volum nu reprezinta decat 20% din necesitatile totale ale tarii.

Pentru Hartl, daca aceasta decizie este pusa in aplicare, demersul va avea efecte asupra Elvetiei abia peste doua-trei saptamani. Pana atunci, importatorii se pot orienta spre alte surse de aprovizionare, deci mai ales interesele Libiei in Elvetia ar fi afectate.

Hanibal Gaddafi si sotia sa au fost arestati in urma unor plangeri depuse de doi angajati cu privire la aplicarea de rele tratamente. Acestia - o femeie din Tunis si un marocan - au primit pana la urma despagubiri si au retras plangerea, ceea ce a permis clasarea dosarului, asa cum cerea Libia.
Totusi, in afara de renuntare la urmarirea penala, Tripoli dorea "scuze" si, ca represalii, continua sa interzica iesirea din Libia a doi cetateni elvetieni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.